Doi escroci din Iași, arestați pentru metoda „Accidentul”!

0
314
Advertisement

INFRACTORI… Polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Vaslui au finalizat cercetările față de două persoane, un bărbat și o femeie, din județul Iași, bănuite de săvârșirea infracțiunii de înșelăciune prin metoda ”Accidentul”.

Acestea au fost arestate preventiv pentru 30 de zile. Prejudiciul cauzat depășește 24.000 de lei. Este vorba de un bărbat de 27 de ani și al unei femei de 32 de ani, ambele persoane fiind bănuite de săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.

În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că, la data de 25 iunie 2020, în jurul orei 19.00, acestea ar fi contactat telefonic o femeie de 90 de ani, din comuna Albești, județul Vaslui, cu scopul de a o induce în eroare cu privire la implicarea unui membru al familiei acesteia într-un accident rutier. În acest sens, femeii i s-a solicitat o anumită sumă de bani, apelanții pretinzând, în mod nereal, că ar deține calități oficiale și că i-ar putea oferi ajutor.

Mai mult, persoanele bănuite s-ar fi deplasat ulterior la domiciliul persoanei vătămate, de unde ar fi ridicat suma de bani pretinsă la telefon. Prejudiciul total cauzat persoanei vătămate este de peste 24.000 de lei.

Polițiștii au propus luarea măsurii arestării preventive față de cele două persoane, instanța de judecată admițând propunerea. Astfel, persoanele în cauză au fost arestate preventiv pentru 30 de zile,

„Reamintim astfel modalitatea prin care infractorii se îmbogățesc, pe seama unor persoane care dau curs cu ușurință solicitărilor telefonice de a oferi (depune) bani (în conturile) unor persoane necunoscute.

Infractorii utilizează calități false (în general rudă cu victimele înșelăciunilor, avocat, doctor, magistrat) și solicită telefonic diferite sume. Banii sunt ceruți sub pretextul că rude apropiate (fiu, fiică, ginere) sunt în spital sau au fost reținute de organele de poliție pentru săvârșirea unor accidente de circulație (cu victime decedate sau rănite grav).

Banii solicitați reprezintă onorariul avocatului sau trebuie plătiți victimei presupusului accident, pentru a fi evitată întocmirea unui dosar penal și pedeapsa cu închisoarea. Victimele sunt în general alese din rândul persoanelor vârstnice, vulnerabile, ușor de impresionat, care au membri din familie în străinătate și care dețin bani la domiciliu.

În prima fază, sunt contactate pe telefoanele fixe, fără afișaj electronic automat al numărului apelant, aceasta fiind o măsură de precauție a infractorilor.

Pentru reușita unor astfel de acțiuni, aceștia mizează pe mai mulți factori: incapacitatea de a evalua veridicitatea situației în stare de anxietate și condiții presante; empatia sau compasiunea ridicată a victimei înșelăciunii, precum și predispoziția acesteia de a se încrede ușor în oameni.

De cele mai multe ori, pe fondul emoțiilor și al agitației, victimele nu mai rețin detaliile discuțiilor și sunt ușor influențabile, astfel încât, cu foarte mare ușurință, acceptă să transfere sume importante pe numele unor persoane pe care nu le cunosc, indicate de către escroci”

avertizează IPJ Vaslui.

Print Friendly, PDF & Email