Doi italieni renumiți la Vaslui, la ”Octombrie pe portativ”. ”Se aseamănă cu ritmurile siciliene”

0
1126


Ediția din acest an a Festivalului „Octombrie pe portativ” este marcată de o premieră. Din componența juriului care va analiza prestația concurenților va face parte și o delegație din Italia, compusă din violonistul Carmelo Russo și Maurizio Casella, organizatorul unuia dintre cele mai prestigioase festivaluri de muzică din zona Siciliei, „Cita de Mascalucia”.„Sunt pentru prima dată în România, nu am mai participat la nicio acțiune similară în țara voastră. Sunt convins că toți membrii juriului vor aprecia echitabil evoluția concurenților, pentru că muzica este o limbă universală. Abia aștept să acult vocile de aici”, a declarat pentru vasluianul.ro Carmelo Russo, violinist.

De altfel, el este specializat în muzica populară românească.

„De tânăr am facut studii pe muzică populară românească. Lucrarea mea de licență a fost făcută pe dansuri populare românești, poate de asta am mereu România în suflet”, ne-a mai spus Carmelo.

El a lăudat inițiativa organizatorilor de a ține festivalul și în acest an, cu atât mai mult cu cât majoritatea țărilor Europene au redus fondurile alocate manifestărilor de profil.

„Din păcate, în această perioadă a istoriei noastre, statul a tăiat într-o manieră sensibilă fondurile alocate segmentului cultural, iar organizatorii nu își mai permit să aloce evenimentelor aceleași fonduri ca în anii trecuți”, a mai spus Carmelo.

Ce de-al doilea membru al delegației italiene, Maurizio Casella, este director artistic Festivalului „Citta di Mascalucia”, unul dintre cele mai prestigioase concursuri de muzică din Peninsulă, alături de Festivalul „San Remo”.

„La prima mea venire în România, am găsit copii interesanți, pe care i-am invitat la noi, în Italia, să concureze la festivalul nostru. La noi vin copii din 21 de regiuni, iar candidații sunt acompaniați de o orchestă alcătuită din 30 de persoane.

Pentru fiecare ediție, noi facem selecții, cu semifinale și finale, iar la final râman doar patru categorii, cu 10 participanți”, ne-a decarat Maurizio Casella.

El e de părere că ritmurile românești se aseamănă foarte mult cu muzica sicilană: „Am ascultat piesele compozitorilor Claudiu Bulete și Nicolae Caragea și mi se pare că se aseamănă foarte mult cu ritmurile sicilienne. Cred că va fi foarte interesant să ascult acum mai multe piese românești”.