Două centre sociale pentru bătrâni, pe malul Prutului

0
1093

La Rânzești, în comuna Fălciu, în imediata apropiere a râului Prut, se vor construi două noi centre pentru bătrâni, la standarde europene. Informația este confirmată de primarul Neculai Moraru, care spune că lucrările vor începe în luna mai.

“În anul 2020, după începerea lucrărilor la dispensar, în a doua jumătate a lunii mai în comuna noastră, la Rânzești, se va derula un nou proiect: ”Înființare centre sociale pentru persoane vârstnice în comuna Fălciu, județul Vaslui”. Întrucât comuna Fălciu nu este dotată cu nici un centru social de zi pentru persoane vârstnice, iar pe raza comunei sunt înregistrați aproximativ 4442 de locuitori, și aproximativ 1500 de persoane sunt plecate în străinătate, lasând acasa părinții și bunicii foarte bătrâni, a apărut necesitatea înființării unui centru social pentru persoane vârstnice.
Astfel că, în localitatea Rânzești se vor înființa două centre sociale pentru persoane vârstnice, prin accesarea unui proiect cu finanțare europeană, grupate într-o singură clădire: primul cu o capacitate totală de 100 locuri si cel de al doilea destinat unui număr de 50 de persoane vârstnice, care să beneficieze de îngrijire la domiciliu, oferindu-le condițiile necesare pentru socializare, pastrarea sănătății și mobilității.

Clădirea va avea o suprafață totală de 877 mp și va avea următoarele dotări:
– Sala de terapii: banca de gimnastică, spalier, saltea gimnastică terapeutică, masa masaj.
– Sala de gimnastică recuperatorie: saltea gimnastică terapeutică, bicicletă fitness, minge medicinală.
– Grupuri sanitare.
– Vestiare;
– Cabinete medicale dotate cu: aparat pentru terapie cu ultrasunete și electroterapie, aparat pentru magnetoterapie, tensiometru, termometru, aparat aerosoli, trusa prim ajutor, ecograf portabil, electrocardiograf, glucometru, spirometru.
– Cabinet de fizioterapie.
– Cabinet de consiliere psihologică.
– Spațiu de petrecere timp liber.
– Sala de mese.
– Bucătărie dotată cu: hotă, plită electrica incorporabilă, set mobilă de bucătărie, mese.
– Cămară.
Valoarea investiției este de 3.161.592,51 lei, iar lucrările vor fi executate de către S.C. CADVYLL CONST S.R.L.”, explică primarul Moraru.