Două firme de textile și încălțăminte amendate, inspectorii ITM Vaslui au dat amenzi uriașe!

0
305

NEREGULI… Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui a desfășurat mai multe acțiuni de control în domeniul relațiilor de muncă și în domeniul securității și sănătății în muncă la unitățile din județ care au ca obiect de activitate fabricarea produselor textile, confecții, pielărie și încălțăminte.Inspectorii ITM au urmărit cazurile de nerespectare a dispozițiilor legale, adică acele situații în care salariatul nu beneficiază de timpul fizic necesar pentru refacerea capacității de muncă sau situațiile în care salariatul nu mai dă randament, scad performanțele profesionale, iar pe cale de consecință își pune în pericol locul de muncă.

Controlul județean a urmărit identificarea angajatorilor care nu respectă dispozițiile legale aplicabile în domeniul relațiilor de muncă și cel al securității și sănătății în muncă. În cadrul campaniei au fost controlați un număr de 35 agenți economici, inspectorii de muncă constatând că doi angajatori utilizau muncă nedeclarată, fiind descoperite persoane care desfășurau muncă fără forme legale. Au fost aplicate amenzi în valoare de 40.000 lei, iar pentru neconformitățile constatate au fost dispuse 23 de măsuri.

Deficiențele constatate au fost următoarele :

  • Neevidențierea în foile de pontaj a orei de început și a celei de sfârșit a programului de lucru ;
  • Neevidențierea în foile de pontaj a orelor lucrate sâmbăta;
  • Neacordarea sporului de week-end ;
  • Nerespectarea termenelor de transmitere a elementelor contractelor individuale de muncă, respectiv înregistrări eronate.

În domeniul securității și sănătății în muncă inspectorii de muncă au efectuat 29 acțiuni de control identificând 62 de deficiențe și au dispus măsuri de remediere, cu următoarele deficiențe:

  • nu sunt desemnați lucrători care aplică măsurile de prim ajutor, de stingere a incendiilor și de evacuare a lucrătorilor ;
  • neasigurarea tuturor semnalizărilor de securitate și/sau de sănătate la locul de muncă ;
  • lipsa controlului medical periodic a lucrătorilor.