Dr. Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății: ”Vorba bună trebuie să existe permanent, de la internare și până la externare”

0
841

În ultimii ani, se observă o schimbare majoră în sistemul sanitar românesc, pe fondul schimbării de percepție a cadrelor medicale în raport cu pacienții de care au grijă. Relația dintre medic și pacient, spune dr. Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății, deputat PNL de Vaslui, este un pilon fundamental în cadrul asistenței medicale.

”Esența meseriei noastre constă și în capacitatea de a fi profesionist și a oferi acel „cuvânt bun” pacientului. Asta înseamnă înțelegerea și implicarea sinceră în situația și nevoile unui bolnav.

Empatia este necesară, astfel încât pacientul să știe că a intrat într-o echipă, el cu medicul lui.

Prin acordarea atenției adecvate și prin comunicarea clară, medicul poate construi o relație de încredere și sprijin, care să depășească perioada spitalizării.

O glumă potrivită poate aduce un zâmbet și poate reduce anxietatea pacientului, creând un mediu mai relaxat și favorabil vindecării. Vorba bună trebuie să existe permanent, de la internare până la externare și după aceea”, explică chirurgul hușean.

Conform acestuia, relația medic-pacient nu se termină nici după externare.

”Când un pacient revine la același medic după ani de la intervenție, acest lucru indică faptul că medicul a reușit să câștige încrederea și să lase o amprentă pozitivă în sufletul acestuia.

Totul pentru sănătate!”, conchide fostul ministru al Sănătății.