Ea este europarlamentarul vasluienilor. Ramona, bârlădeanca pe care ați votat-o pentru Bruxelles!

0
310


NE MÂNDRIM CU EA!… S-a născut în 6 august 1979, la Bârlad, și face cinste orașului natal în Parlamentul European, acolo unde este un eurodeputat activ, implicat în toate problemele sociale.La finele anului trecut, Ramona Strugariu, eurodeputat al Alianței 2020 USR PLUS, căci despre ea este vorba, inaugura la Bârlad, orașul copilăriei, primul său birou europarlamentar din țară.

“N-am cuvinte suficiente să spun cât de bucuroasă sunt că văd acest spațiu plin, cu oameni care au venit de departe, mai de peste tot, din Moldova, din București, din Ardeal. Sunt extrem de emoționată pentru că mi-am dorit să inaugurez primul birou europarlamentar la Bârlad, dintr-un motiv singur, mi s-a părut firesc ca județul Vaslui și regiunea Moldovei, în general, să aibă o poartă larg deschisă spre Europa”,

spunea europarlamentarul bârlădean.

Ieri, pentru Ramona Strugariu a fost zi de bilanț. Un bilanț cât se poate de frumos, cu realizări de care fiecare român poate să fie mândru.

„Exact acum un an îmi preluam mandatul de europarlamentar și începeam poate cel mai frumos episod profesional de până atunci. De ziua de 2 iulie mă leagă așadar foarte multe emoții și amintiri dragi cu colegii din USR PLUS – deveneam în mod formal vocea dumneavoastrăîn Parlamentul European.

A fost un an plin și extrem de greu, cu foarte multă muncă, nopți nedormite, poate mii de ore de negocieri și întâlniri, provocări și presiuni pentru care a trebuit să găsim mereu soluții. A fost un an complex, care m-a maturizat din punct de vedere politic. A fost un an al transparenței în care v-am arătat că se poate face și o altfel de politică, una deschisă și orientată către cetățeni. V-am demonstrat că mandatul pe care cei peste 2 milioane de români ni l-au acordat pe 26 mai nu va fi doar un cec în alb, ci va fi șansa României de a se moderniza, șansa de a fi reprezentată de oameni integri, bine pregătiți, care să servească interesele cetățenilor, și nu pe cele ale clientelei politice.

Iată câteva dintre lucrurile care mă bucură că s-au putut materializa în primul meu an de mandat:

???? Am pledat pentru crearea unui mecanism puternic de protejarea a statului de drept. Respectarea statului de drept în România, precum și în celelalte state ale Europei trebuie să fie prioritatea numărul unu a UE. Protejarea democrației, a justiției libere, a separației puterilor în stat a fost una dintre temele recurente ale intervențiilor mele din plen și a schimburilor formale și informale cu Comisarii europeni responsabili. În acest context, am fost numită și raportor Renew pentru Situația statului de drept în Ungaria.

???? Libertatea presei și pluralismul media sunt priorități esențiale nu doar pentru România, ci pentru întreaga Uniune. O presă independentă, puternică, apără drepturile cetățenilor și combate dezinformarea cu informații de calitate, verificate.

???? Susțin importanța crucială a unei legislații europene solide anticorupție și a unui cadru legislativ de cooperare judiciară transfrontalieră care să permită cu ușurință combaterea infracționalității, a spălării banilor, crimei organizate și terorismului, precum și recuperarea prejudiciilor cauzate de acestea. Iar astăzi mă bucur să fiu raportor permanent al grupului Renew pentru dosarele cu privire la combaterea spălării de bani și raportor pentru descărcarea de gestiune a agențiilor din zona justiției și afacerilor interne (Eurojust, Europol, Cepol, Frontex, EMCDDA, eu-Lisa, FRA, EASO), ca și pentru Curtea de Justiție Europeană.

???? Republica Moldova și țările din Parteneriatul Estic trebuie sprijinite puternic pe drumul lor european. În calitate de vicepreședintă a Delegației la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova am susținut această poziție prin amendamentele la documentul de poziție ale Grupului Renew Europe privind viitorul Parteneriatului Oriental, respectiv în cadrul Recomandării redactate în cadrul Comisiei pentru afaceri externe.

???? Protejarea drepturilor fundamentale, fie că este vorba despre situația din țările terțe, fie că este vorba despre ce se întâmplă în Uniune, este un parametru important al activității mele parlamentare.

La nivel național am inaugurat 4 birouri locale funcționale (Bârlad, Bistrița, Botoșani și Suceava), iar unul este în curs de deschidere (Rm. Vâlcea) și am organizat „România și Europa la feminin”, o serie de conferințe și ateliere pe tema promovării participării femeilor în politică”,

este raportul pe care Ramona Strugariu, un tânăr politician de viitor, îl face în fața vasluienilor și a românilor care au votat-o.