O ECHIPĂ UNITĂ… În comuna Poienești, doi oameni muncitori, lucrând în echipă, au reușit să scoată la liman o localitate despre care circulau multe vești triste și neplăcute? În doar 4 ANI, o să spuneți? Ei bine, DA, miracolul s-a petrecut după ce, în 2016, la primărie a venit Nelu Manole Caragață. A făcut, imediat ce s-a instalat în instituție, o echipă formidabilă cu Ovidiu Flocea, care i-a devenit viceprimar și partener de proiecte.
Din acel moment, cei doi conducători ai comunei, primarul și vicele s-au așezat la masă și au spus: „Ce avem de făcut?”. Când s-au uitat la „moștenirea” lăsată de foștii primari, s-au îngrozit. Nu erau proiecte, doar niște studii de fezabilitate și cam atât.
Pentru că, din 1990 încoace, până la Caragață, primarii Poieneștiului au fost depășiți total de probleme, bătrâni și plictisiți de viață. Mereu în primăria Poienești erau războaie între primar, viceprimar sau aparatul primăriei. Mai mult, astăzi, un fost viceprimar, care a dormit la birou vreo patru ani, vrea să fie primarul comunei Poienești. Să mori de râs, nu alta…
Ori, Caragață și Flocea, alături de ceilalți colegi din primăria Poienești, au spus într-un glas: „Gata cu războaiele, suntem o echipă!”. Și, cum să explici mai bine miracolul care s-a petrecut la Poienești, decât mergând în biroul primarului, acolo unde trona un dulap gol, iar acum sunt două dulapuri, nu unul singur, ticsite cu proiecte?
Proiecte de asfaltare – de 1,1 km, de 8,5 km, de 11,5 km etc – multe, multe proiecte prin care satele au fost asfaltate. De altfel, numai mergând prin satul reședință, veți vedea că toate ulițele au asfalt ca în palmă, șanțuri betonate, apă potabilă.
Să citim din lista de proiecte a primăriei:
- modernizare prin asfaltare 11,5 km,
- satele Poienești, Frasinu, Oprișița, Florești
- începe peste o săptămână și ceva;
- modernizare prin asfaltare 8 km
- satele Poienești, Frasinu, Oprișița, Florești, depus la CNI,
- trebuie scos la licitație;
- asfaltare drumuri locale – 1,15 km,
- în satele Poienești și Poienești Deal,
- lucrări începute;
- refacere drumuri distruse de calamități
- în Frasinu și Poienești,
- documentația este aproape finalizată;
- modernizare drumuri
- în satul Oprișița,
- proiect finalizat,
- în curs de recepție;
- modernizare DC 7
- Poienești-Frasinu,
- străzi și drumuri vicinale,
- finalizat.
Vorbim de proiecte depuse la AFIR, Compania Națională de Investiții, Ministerul Lucrărilor Publice, câștigate, în doar patru ani!
Nici nu visau oamenii din Poienești că vor avea condiții ca la oraș, cu câțiva ani în urmă. Însă, iată, centrul administrativ al Poieneștiului prinde tot mai mult contur, cu școală nouă, un teren cu gazon sintetic, ultramodern, un dispensar la care vor lucra mai mulți medici și care va fi dotat cu echipamente performante, probabil va fi cel mai frumos dispensar de pe Valea Racovei. „Da, dispensarul este la 90% din total investiție. Va fi ceva unicat pe Valea asta a Racovei. Dacă fiecare dintre primarii care s-au perindat pe aici făceau cam cât am făcut noi în patru ani, eram cea mai frumoasă comună din zona aceasta a județului Vaslui, probabil și din județ”, explică primarul Nelu Manole Caragață.
Am mers prin comună, alături de echipa aceasta de constructori ai Poieneștiului, pentru că lucrurile pe care le realizează primarul și viceprimarul acum înseamnă reconstrucția unei comune frumoase. Am văzut un teren cu gazon sintetic, cu instalație de nocturnă, la școala Oprișița. Un teren pe care, în timpul anului, este folosit de elevi la orele de sport, spune Alina Neculau, directorul școlii. „Faptul că primăria ne-a ajutat cu construcția acestui teren a fost un lucru fantastic, ne ajută foarte mult în procesul educativ. Dl. primar a fost mereu alături de școală”, ne-a spus directoarea. Dar, iată, Poieneștiul, ca și comună, are un lucru unicat în județ. Primarul Caragață a mai construit un teren cu gazon sintetic, instalație de iluminat și tot ce este nevoie, în Oprișița. „Da, a fost ideea mea, pentru că și tinerii din acest sat au nevoie de mișcare, ca și cei de la Poienești. Și acum, iată-ne cu două terenuri de minifotbal, pe care oricine se poate juca”, explică primarul.
Sunt cam 150 de fiii ai Poieneștiului, plecați afară. Atunci când s-au întors acasă, de la an la an, după 2016, au văzut cum în fiecare sat a răsărit unul, două sau trei șantiere. Iar, asta îi face pe mulți să se gândească să se retragă aici, în locurile natale, la bătrânețe. Cum altfel, câtă vreme în Poienești și Oprișița oamenii au apă în curți, dintr-un sistem centralizat, pe un proiect al primarului Caragață?
La Oprișița, este în lucru stația de pompe și de clorinare, va fi gata într-o săptămână. Un proiect de 1,5 milioane lei. Cu sprijinul CJ Vaslui, primarul a cumpărat rezervoare noi, înlocuind vechile rezervoare din sat, care se spărgeau tot timpul, iar acum sătenii au un sistem de alimentare cu apă dotat cu cele mai moderne echipamente.
La Poienești deal, la fel, este în lucru o stație de alimentare cu apă, care va fi gata în cel mai scurt timp și care va alimenta satul. Urmează să vină și gazul, un proiect la care primarul ține foarte mult. „Ne-am asociat patru comune, Poienești, Laza, Pușcași și Ivănești, pentru a avea numărul de consumatori cerut de lege. Avem documentații pregătite, cred că gazul va deveni o realitate, în viitorul mandat”, explică primarul Caragață.
Dar, pe lângă toate aceste investiții în infrastructură, primarul și viceprimarul de la Poienești, în echipă, au pus la punct proiecte sociale. Au cumpărat, în centrul satului Poienești, în jur de 1.400 mp de hale, care își așteaptă investitorii. Primarul a mers la tot felul de firme, a promis că aduce toate utilitățile acolo, însă nu are răspunsuri clare. În zona acestor hale, este o suprafață de teren, pe care primăria va ridica un cămin cultural. Este un lucru extrem de necesar și de cerut de tineri, pentru că și-ar dori o sală de evenimente în satul lor natal. La ieșirea din satul Poienești, am vizitat un centru social în lucru, un proiect de câteva sute de mii de euro, care se va realiza în parteneriat cu World Vision România. Aici, când clădirea va fi gata, Peste 280 de persoane, copii și adulți din categorii defavorizate, vor lua masa acolo, se vor face cursuri de recalificare, iar World Vision va acorda sume de până la 25.000 de euro pentru cei care vor să-și deschidă o afacere, după ce vor merge la cursuri.
Însă, marea mulțumire a viceprimarului Ovidiu Flocea este centrul integrat din satul Florești, o clădire nou-nouță, care a costat aproape 100.000 de euro, bani din bugetul local. Aici, în centrul Floreștiului, va exista un cabinet al medicului de familie, un punct farmaceutic, Poșta și o sală în care primarul, viceprimarul, aparatul primăriei se va întâlni cu oamenii din Florești, o dată pe săptămână. Sunt 10 km între Florești și Poienești, iar o astfel de idee ar fi foarte bună și i-ar scuti de drumuri inutile în satul de reședință, ar putea rezolva problemele în satul lor natal.
Ce-ar mai fi de spus? Multe, pentru că urmează construcția de toalete în școli, la trei instituții școlare, se vor da în continuare burse elevilor cu rezultate bune, va începe construcția căminului cultural. „Mă gândesc, pentru că a scăzut foarte mult numărul nou-născuților, să propun în Consiliul Local alocarea unei sume de 5.000 de lei pentru fiecare mamă care naște. Poate că, așa, vor veni pe lume mai mulți copii în comuna Poienești. Mi-aș dori, și cred că se va și realiza, ca grădinița din Poienești deal, la care sunt aduși și copii din Poienești sat, să devină grădiniță cu program prelungit, sunt multe familii tinere care mi-au solicitat asta, pentru că lucrează și ar avea nevoie de un program mai lung, pentru copii”, explică primarul Caragață.
O veste de ultim moment: toți elevii comunei vor primi tablete, mai ales că se apropie anul școlar. Primarul Caragață a finalizat achiziția a 250 de tablete pentru elevii din comuna Poienești, tablete care le vor fi foarte utile, dată fiind și pandemia de Covid 19. Viitorul? „Sper ca locuitorii Poieneștiului să fie alături de noi în continuare, să ne dea votul. Suntem o echipă sudată, ne vom bate pentru fiecare proiect în parte. Mai avem multe lucruri de făcut, după 27 septembrie”, spune viceprimarul Flocea, care a dat mâna cu primarul Caragață, în sediul centrului de la Florești, pentru a demonstra unitatea echipei. La Poienești, comună care va fi străbătută și de drumul strategic, de anul viitor, viitorul sună foarte bine.
Chiar foarte bine.
Acest material a fost comandat de către P.S.D. – Organizația Județeană Vaslui, CMF: 21200019