El este primarul care a primit o sentință penală, în 2018, dar are drept să candideze!

0
374




SEMNE DE ÎNTREBARE… Lângă Huși, la Stănilești, oamenii vorbesc multe. Printre multe nemulțumiri, oamenii susțin că au singurul primar din județ cu condamnare penală, însă care candidează din nou la primărie.









Da, este adevărat, Liviu Zaharia are o condamnare penală, însă cu amânarea executării pedepsei, fapt care l-a ajutat să rămână în funcție. „Știm că primarul nostru a primit o sentință penală, este adevărat, fără executarea sentinței. Este moral, însă, să mai candidezi la primărie, dacă știi că ai deja o condamnare în instanță pentru fapte comise cât ai fost primar?”, se întreabă localnicii. Nu știm dacă este moral, dar este absolut legal, spunem noi, după ce am consultat mai multe surse juridice.

Prefectura Vaslui spune că nu a putut să-l suspende pe primar, în 2018, din cauza acestei precizări cuprinsă în sentința judecătorilor hușeni – „amânarea executării”. Zaharia a ajuns să aibă cazier penal după ce a fost descoperit în trafic, de către polițiștii de la Rutieră, în cursul anului 2017, fără permis. Primarul avea permisul de conducere suspendat pentru încalcări anterioare ale normelor de circulație și trebuia să răspundă pentru faptele sale.

S-a ales cu dosar penal, normal, însă avocații l-au sfătuit să-și recunoască vina, încheind în acest sens cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției. Ca atare, primarul de la Stănilești a scăpat cu o pedeapsă de doar 6 luni de închisoare cu amânarea executării sentinței. Judecătorii hușeni au dat o sentință care a fost în avantajul primarului, pentru că suspendarea executării pedepsei ar fi însemnat că nu mai putea sta în primărie. Așa, amânarea executării pedepsei i-a protejat funcția și acum poate candida fără nicio problemă juridică.

„În baza art. 485 alin. 1 lit. a C. proc. pen. admite acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Huși cu inculpatul ZAHARIA LIVIU, cercetat în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având dreptul de a conduce suspendat, prevăzută de art. 335 alin. 2 Cod penal, obiect al cauzei penale nr. 2105/P/2017. În baza art. 396 alin. 1 și 4 C. proc. pen. raportat la art. 83 C. pen. stabilește pedeapsa de 6 luni închisoare, în sarcina inculpatului ZAHARIA LIVIU, pentru săvârșirea infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având dreptul de a conduce suspendat, prevăzută de art. 335 alin. 2 Cod penal, cu aplicarea art. 396 al. 10 C. proc. pen. și art. 480 al. 4 C proc. Pen. În baza art. 83 alin.1 C. pen. amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere stabilit în condițiile art. 84 C. pen., de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”,

se arată în sentința din 30 martie 2018.
Extras de pe portalul instanțelor de judecată

Dar, se pare că, în termenul de doi ani stabilit de lege, primarul a comis-o încă o dată și s-ar putea să o încurce rău de tot. Iată ce am găsit pe site-ul Judecătoriei Huși, într-un dosar de abuz în serviciu, din 2019 (deci în perioada în care primarul nu avea voie să facă alte fapte penale), deschis împotriva primarului actual:

„Admite cererea Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui. În baza art. 335 alin. 4 C. proc. pen. constată legalitatea și temeinicia ordonanței nr. 17/II/2 emisă la data de 03.05.2019 de prim – procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui în dosarul nr. 1928/P/2018 și confirmă redeschiderea urmăririi penale față de intimatul ZAHARIA LIVIU, domiciliat în com. Stănilești, jud. Vaslui, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal”.

Să se lase cu condamnări grele, de data aceasta? Nu știm, însă suntem curioși cum se va termina totul.

Efectele amânării aplicării pedepsei:

„În conformitate cu dispozițiile art. 90 alin. (1) C. pen., persoanei față de care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei nu i se mai aplică pedeapsa și nu este supusă niciunei decăderi, interdicții sau incapacități ce ar putea decurge din infracțiunea săvârșită.

Amânarea aplicării pedepsei nu produce efecte asupra executării măsurilor de siguranță și a obligațiilor civile prevăzute în hotărâre șart. 90 alin. (2) C. pen.ț.

Potrivit art. 83 alin. (3) C. pen., amânarea aplicării pedepsei închisorii atrage și amânarea aplicării amenzii care însoțește pedeapsa închisorii în condițiile art. 62 C. pen.

Amânarea este o acțiune ce presupune prorogarea activității vizate pentru un moment ulterior, ceea ce înseamnă că o pedeapsă amânată ar trebui ulterior aplicată și, implicit, execuată. Or, efectul principal al amânării aplicării pedepsei este stingerea executării acesteia, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege.

Acest material a fost comandat de către P.S.D. – Organizația Județeană Vaslui, CMF: 21200019