Episcopia Hușilor, în 2023: aproape 8 milioane lei pentru filantropie și activități cu mii de tineri

0
1164


Sub coordonarea și cu binecuvântarea PreaSfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, anul trecut, valoarea totală a ajutoarelor materiale și financiare acordate de Episcopia Hușilor a fost de aproape 8 milioane lei, fără a lua în calcul cheltuielile legate de multiplele activități caritabile ale parohiilor și mănăstirilor.De asemenea, Eparhia Hușilor a raportat activități socio-educative în care a implicat mii de tineri – prin tabere și prin proiectul eparhial Întâlnirea Tinerilor Ortodocși Vaslui (ITOV). Anul trecut, în Episcopia Hușilor a fost organizată și Luna pastorației copiilor și tinerilor, în preajma datei de 1 Iunie, Ziua Internațională a Copilului.

Un alt program destinat tinerilor este cel de burse de studiu, de performanță și pentru prevenirea abandonului școlar, oferite în parteneriat cu mai multe eparhii sau organizații din diaspora românească.

Unul dintre cele mai importante proiecte filantropice ale Episcopiei Hușilor este Caravana „Dar de Crăciun”, care ajunge la peste 4000 de copii fără posibilități materiale cu daruri substanțiale cum ar fi tablete, haine groase, încălțăminte, alimente și dulciuri. Anul trecut, proiectul s-a extins și în Mitropolia Basarabiei.

În Episcopia Hușilor funcționează 8 așezăminte sociale care oferă două tipuri de servicii: centre de zi pentru copii și servicii de ȋngrijire la domiciliu pentru vârstnici.

În contexul Anului omagial 2023, dedicat pastorației persoanelor vârstnice de Patriarhia Română, Episcopia Hușilor, prin Asociația „Filantropia Ortodoxă” Huși, a inaugurat două instituții de îngrijire pentru bătrâni: Căminul „Sfântul Gheorghe” din Gugești, comuna Boțești, județul Vaslui, și Căminul „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” din comuna Vutcani, județul Vaslui.

În 2023, Episcopia Hușilor a răspuns și solicitărilor înaintate de cele trei eparhii din Mitropolia Basarabiei, oferind ajutoare financiare în valoare de 77.000 lei, precum și numeroase ajutoare materiale.

Raportul detaliat despre implicarea Episcopiei Hușilor în județul Vaslui, pe diverse segmente de activitate, se găsește aici.