Magistrații Curtii de Apel Iași au dispus, vineri, arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostului episcop al Hușilor, Corneliu Onilă, și a fostului călugăr arhimandrit, Sebastian Cristi Jitaru.
Potrivit unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, fostul episcop de Huși, Corneliu Onilă, este cercetat pentru „agresiune sexuală în formă continuată” în dauna unei persoane vătămate minore la momentul comiterii faptei, precum și o infracțiune de „viol în formă continuată”.
Sebastian Cristi Jitaru, fost călugăr arhimandrit la Catedrala Episcopală din Huși, care ar fi dorit să ajungă episcop vicar, acum în stare de deținere, fiind în executare pedeapsa dispusă printr-o hotărâre de condamnare definitivă anterioară, este, de asemenea, cercetat pentru trei infracțiuni distincte de „viol în formă continuată în dauna unor persoane vătămate minore la momentul comiterii faptelor”, „șantaj în forma continuată” și „agresiune sexuală în dauna unei persoane vătămate minore la momentul comiterii faptei”.
“La data de 22.05.2020 procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații
– Onilă Cornel, fost Episcop de Huși, aflat în stare de reținere, măsură dispusă prin Ordonanța din 21.05.2020 în prezenta cauză, cercetat pentru săvârșirea unei infracțiuni de agresiune sexuală în formă continuată prev. de art 219 al. 1, 2 lit a, c C.penal, cu aplicarea art 35 al. 1 C. penal în dauna unei persoane vătămate minore la momentul comiterii faptei și o infracțiune de viol în formă continuată, prev. de art 218 al. 1, 3 lit a, cu aplicarea art 35 al. 1 C.penal, ambele cu aplicarea art 38 al. 1 C.penal.
și
– Jitaru Sebastian Cristi, fost călugăr Arhimandrit, aflat în stare de deținere, fiind în executare pedeapsă dispusă printr-o hotărâre de condamnare definitivă, anterioară, cercetat pentru săvârșirea următoarelor fapte: trei infracțiuni distincte de viol în formă continuată, prev. de art 218 al. 1, 3 lit c C.penal, cu aplicarea art 35 al. 1 C.penal în dauna unor persoane vătămate minore la momentul comiterii faptelor, șantaj în formă continuată, prev de art 207 al. 1 C.penal, cu aplicarea art 35 al. 1 C.penal, și agresiune sexuală prev de art 219 al. 1, 2 lit c C.penal în dauna unei persoane vătămate minore la momentul comiterii faptei, toate cu aplicarea art 38 al. 1 C.penal.
Inculpatilor li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
A fost înaintat către Curtea de Apel Iași referatul cu propunerea de luare a măsurii arrestării preventive pentru 30 de zile față de cei doi inculpațI”, este comunicatul oficial al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași.
Reacția Episcopiei Hușilor: “Este regretabil ce se petrece”
“Întrucât au fost mai multe solicitări din partea presei privind formularea unui punct de vedere referitor la reținerea pentru 24 de ore a fostului episcop Corneliu Onilă, Episcopia Hușilor menționează că a luat act de această reținere și de natura juridico-penală a faptelor puse în sarcina acestuia, fapte de o mare gravitate, care au menirea de a tulbura pe oricine, sub toate aspectele.
Cazul, fiind de natură penală, ține de competența organelor abilitate ale Statului, iar Episcopia Hușilor, neputându-se substitui acestora, așteaptă finalizarea procesului.
După ce va fi emisă o hotărâre de necontestat în acest caz, forurile prevăzute de Statutul și Regulamentele bisericești sunt abilitate să ia măsurile care se impun.
Începând cu luna august 2017, Episcopia Hușilor nu a mai avut niciun fel de legătură canonică cu fostul episcop Corneliu Onilă.
Regretăm sminteala creată de acest caz, precum și implicațiile morale care nu fac cinste nimănui, cu atât mai puțin cu cât acestea sunt asociate imaginii unui slujitor al Bisericii, care trebuie să fie, prin excelență, un exemplu de moralitate.
Nicio instituție, însă, nu poate fi confundată cu o persoană. Mecanismele de combatere a faptelor penale trebuie să funcționeze, indiferent de persoana în cauză.
Prin urmare, îi îndemnăm pe toți credincioșii să nu lase ca acest caz, profund nefericit, să îi tulbure mai mult decât a făcut-o până în prezent.
În spiritul celor menționate, până la o decizie finală, ne rezervăm dreptul de a nu dezvolta mai mult acest subiect, în afara celor deja precizate”, a comunicat Episcopia Hușilor, seara trecută.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.