EXCLUSIV Vasluianul.ro: Afacerea ascunsă a lui Onilă, în faliment!

0
792

În ultimele luni de activitate în fruntea Episcopiei, Corneliu Onilă a pus pe picioare o afacere cu terenuri, care ar fi trebuit să-I aducă venituri uriașe.La câțiva kilometri de Fălciu, spre Copăceana, există o fermă cu 900 de hectare de teren, de pe care se obțineau producții record de cereale.

Terenurile Episcopiei au ajuns la un om de afaceri din Huși, Costică Olaru, în 2016, pe când circulau zvonuri tot mai intense despre activitățile ascunse ale fostului episcop.

Întreprinderea Individuală Olaru Costică devenea, dintr-odată, o firmă agricolă importantă în județ.

Numai că, acum, firma este în faliment, mai ales după ce personajul care a ticluit povestea, fostul episcop Onilă, a ajuns la arest.

În 2016, în mare secret, Olaru preia de la Onilă ferma Episcopiei, cu 900 de hectare. Fostul episcop îi semnează lui Olaru, în mod de neînțeles, pentru o perioadă de 17 ani contractele de arendă.

Afaceristul hușean începe să construiască un sediu de fermă, în apropierea Fălciului.

Apar și trei tractoare noi, în valoare de peste 250.000 de euro, ca din senin, deși Olaru nu deținea averi de asemenea nivel.

Au apărut și întrebările. De unde avea un om, care lucra ca simplu agent de vânzări la Vel Pitar, cu câțiva ani în urmă, o asemenea avere, care să-i permită să investească sute de mii de euro în tractoare, clădiri și combine?

Unele persoane au susținut că ferma de 900 de hectare de la Copăceana era afacerea secretă a lui Corneliu Onilă, trecută în mare secret pe numele lui Olaru.

Afacerea era grasă: se scoteau în jur de 700.000 de euro, anual, numai din recoltă, fără să luăm în calcul subvențiile de la APIA. 200.000 euro.

Noul proprietar cumpără trei tractoare uriașe și se apucă de treabă. Numai că, de doi ani de zile, de când Onilă nu mai este episcop, afacerea s-a împotmolit de tot. Olaru nu a mai dat, spun sursele noastre, niciun ban la Episcopie, din sumele pe care le datora prin contractele de arendă.

Episcopul Igantie, personal, ar fi mers, spun surse demne de încredere, la o zi de naștere a lui Olaru și ar fi discutat în privat cu acesta, probabil despre contractele de arendă neplătite.

Mai multe bănci și firme de distribuție utilaje agricole au dat în judecată firma lui Olaru și îi cer falimentul, la Tribunalul Vaslui. Bunurile afaceristului hușean au fost sigilate și sunt în custodia lichidatorului judiciar, până ce se ia o soluție definitivă.

Cum se va termina acest scandal financiar, în care și Episcopia Hușilor este parte în proces, pentru sumele pe care nu le-a primit, nimeni nu știe.