Serviciul de Astronomie din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad propune celor pasionați de astronomie o expoziţie unică, cu imagini din arhiva Observatorului Astronomic, realizate pe parcursul anilor 2015 – 2020.
Acestea au fost obţinute prin intermediul instrumentelor optice şi a echipamentelor aflate în dotarea Observatorului Astronomic, dar şi imagini realizate în taberele de astronomie din afara oraşului Bârlad.
“Expoziţia este situată la Sediul Central al înstiuţiei noastre şi este compusă din 50 de panouri (60 x 40 cm), în care sunt surprinse imagini astronomice, cum ar fi de exemplu, stele şi galaxii, nebuloase, răsărit şi apus de Soare, fenomene astronomice deosebite, cum a fost eclipsa totală de Lună din 27 iulie 2018. De asemenea, în expoziţie sunt imagini cu cele două descoperiri importante în astronomia românească, realizate la Bârlad: Nova Roşie Luminoasă din Galaxia Messier 101, din 10 februarie 2015, şi steaua variabilă ce poartă numele de Bârlad V1, în noiembrie 2019”, spune Dumitru Ciprian Vîntdevară, muzeograf, Serviciul Astronomie al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad.
Datorită situaţii actuale din lume şi din România, expoziţia va putea fi vizitată pentru început doar în mediul online, pe facebook şi site-urile Muzeului „Vasile Pârvan”: https://www.muzeuparvan.ro; www.astrobarlad.wordpress.com; www.facebook.com/astrobarlad.
Expoziţia va fi deschisă pentru vizitare în perioada 7 mai – 1 iulie 2020.
Daniel Tănăsuc