Fără sarmale, dar cu Episcopul Hușilor, în satul de suflet al Domnitorului Moldovei

0
399

COMEMORARE… Se spune, prin părțile municipiului Vaslui, că denumirea satului Cănțălărești, din comuna Ștefan cel Mare, și-ar avea originea din vremurile în care Domnitorul Moldovei avea prin aceste locuri o cancelarie domnească. Așa se laudă localnicii, care, an de an, se adună la statuia lui Ștefan cel Mare, de la ieșirea spre Cănțălărești, pentru a-l comemora pe domnitorul tuturor moldovenilor.

Și tot an de an, la Cănțălărești erau oferite pelerinilor zeci de mii de sarmale, în memoria marelui domnitor. Anul acesta, însă, ceremonialul va fi altul. Nu vor mai fi sarmale, nu vor mai cânta interpreți din România sau Republica Moldova, nu vor mai sfârâi grătarele.

În tăcere și liniște, zeci de preoți din tot județul, în frunte cu PS Ignatie, Episcopul Hușilor, vor oficia o slujbă de comemorare prin locurile pe care trecea Ștefan cel Mare, cu 500 și ceva de ani în urmă.

„Dată fiind existența stării de alertă și restricțiile impuse de aceasta, am fost nevoiți să amânăm deocamdată organizarea Zilelor Comunei. Nu puteam însă renunța la a-l omagia pe marele voievod Ștefan cel Mare, cu atât mai mult cu cât el este patronul spiritual al acestei comunități.

În consecință, duminică, 5 iulie, invităm locuitorii comunei, pe toți vasluienii, la evenimentul care va marca 516 ani de la trecerea în neființă a voievodului care și-a pus amprenta nu doar asupra acestor locuri, cât a întregii Moldove și a întregului neam românesc”,

spune Mihai Moraru, primarul de la Ștefan cel Mare.

Manifestările se vor desfășura la statuia voievodului de la Cănțălărești și vor demara la ora 8.30, cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți condus de Preasfințitul Părinte Ignatie, episcopul Hușilor, urmat apoi de un concert susținut de corul „Dignus est”, al Episcopiei Hușilor.

Conform dispozițiilor legale, vor asista la eveniment maxim 500 de persoane.