Fără violență în școlile vasluiene! Polițiștii vor discuta cu elevii din școli și licee

0
569


 Ziua de 30 ianuarie a fost aleasă pentru a celebra ,,Ziua Internațională pentru Nonviolenţă în Şcoală”, în acest context, polițiștii Inspectoratului de Poliției Județean Vaslui, vor derula activități cu caracter educativ-preventiv la unități de invățământ de pe cuprinsul întregului județ Vaslui.La nivelul unor unități de învățământ din județul Vaslui, 3 din mediul urban și 2 din mediul rural, va fi organizat un concurs pe tema elaborării unui material de informare și de prevenție: un Logo privind siguranța școlară și un Slogan, de însoțire a Logo-ului, pentru prevenirea violenței școlare.

Concursul se va adresa elevilor din clasele aVIa aVIIIa din școală, materialele realizate fiind rezultatul efortului întregului colectiv, care vor fi coordonați în acest scop de către profesorii diriginți, cu sprijinul profesorilor de tehnologia informației și a comunicațiilor și se va desfășura în perioada 30 ianuarie – 25 martie a anului școlar 2023 – 2024, la nivel național, urmând a fi structrurat pe 3 faze: locală, județeană și națională.

Tot pentru a marca ”Ziua Internațională pentru Nonviolenţă în Şcoală”, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui vor derula activități preventive în unitățile de învățământ arondate teritorial.

Principalele teme de interacțiune vor fi:

  • Prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile în incinta unităţilor de învăţământ şi zona adiacentă, absenteismului și abandonului școlar (primii pași spre delincvența juvenilă), aceasta fiind o preocupare prioritară la nivelul instituţiilor statului român având atribuţii legale în domeniu, autorităţi centrale şi locale, poliţie şi jandarmerie, situaţii de urgenţă, toate urmărind prin demersurile lor să vină în sprijinul şcolii, părinţilor şi elevilor.
  • Consolidarea climatului de siguranţă în mediul şcolar reprezintă o prioritate,  fiind necesare eforturi conjugate din partea instituţiilor responsabile şi o abordare unitară a problematicii, astfel încât procesul instructiv-educativ să se desfăşoare într-un mediu sigur pentru elevi şi cadre didactice.

 Activitățile vor urmări creșterea nivelului de siguranță a elevilor din unitățile de învățământ de la nivelul județului Vaslui și totodată eficientizarea modului de acțiune în domeniul prevenirii violenței fizice și psihologice (bullying) care se manifestă în unitățile de învățământ preuniversitar.

Recomandări pentru elevi în vederea prevenirii violenţei în şcoli:

–        Fiţi atenţi atunci când vă alegeţi prietenii! Evitaţi prietenia persoanelor violente, sau conflictuale!

–        Nu vă lăsaţi influenţaţi de ceilalţi! Analizaţi singuri riscurile la care vă expuneţi pe baza educaţiei primite şi a propriei experienţe!

–        Daca vreun coleg sau prieten vă roagă să faceţi ceva cu care voi nu sunteţi de acord, refuzaţi categoric, indiferent de promisiunile sau ameninţările primite;

–        Spuneţi-le prietenilor voştri să nu răspundă cu violenţă la provocările altor grupuri şi atrageţi-le atenţia asupra consecinţelor comiterii de fapte antisociale!

–        Când sunteţi jigniţi sau victime ale comportamentului violent al unor colegi sau al persoanelor din anturaj, anunţaţi profesorii, părinţii şi poliţia, pentru a fi ajutaţi;

–        Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute, pentru a nu fi manipulaţi să comiteţi infracţiuni sau să deveniţi victima acestora!

Recomandări pentru cadrele didactice:

–        Identificaţi elevii cu potenţial violent! Implicaţi-i în activităţile şcolare sau de timp liber şi încercaţi să le descoperiţi interesele şi aptitudinile!

–        Evitaţi focalizarea doar pe sancţiune şi excludere şi mai mult pe prevenţie şi susţinere a victimei şi a celui violent!

–        Introduceţi, în sesiunile de dezbateri cu elevii, teme relevante pe această problematică!

–        Derulaţi programe şi activităţi extracurriculare în unităţile de învăţământ: concursuri tematice, prezentări interactive a unor teme legate de violenţa şcolară!

Chiar dacă

,, ZIUA INTERNAŢIONALĂ PENTRU NONVIOLENŢĂ ÎN ȘCOALĂ”,

este sărbătorită anual, la data de 30 ianuarie, mesajul ei trebuie să fie pus în practică în fiecare zi.

Activitățile de prevenire și informare derulate de polițiștii vasluieni, cu privire la riscurile asociate delicvenței juvenile, siguranței minorilor, bullying-ului și consumului de droguri, vor fi continuate în perioada următoare.