Asociațiile fermierilor care au avut, luni seara, negocieri cu ministrul Agriculturii afirmă că, „în acest moment, nu mai există motive pentru continuarea protestului spontan al fermierilor”, precizând că au încredere că măsurile asumate vor fi implementate la data convenită.
Ministrul Agriculturii și reprezentanții fermierilor au ajuns la un acord în 13 puncte.
Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC), structură formată din Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF, a salutat, într-un comunicat remis presei, semnarea acordului dintre mediul asociativ agricol și ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
„Reprezentații organizațiilor membre în AAC apreciază că această listă de măsuri, cu termene asumate, reprezintă un prim pas în rezolvarea problemelor fermierilor”, se arată în comunicat.
„Cred că atitudinea cea mai pragmatică și corectă, în acest moment, este să vedem dacă problemele transmise și discutate vor fi rezolvate în termenele asumate de ministrul Barbu.
Noi avem încrederea, după întâlnirea de la MADR, că măsurile asumate în document vor fi implementate la data convenită. Unele dintre ele necesită discuții în grupuri de lucru al cărui calendar ne dorim să fie anunțat mâine și să primim invitații.
Apreciem că, în acest moment, nu mai există motive pentru continuarea protestului spontan al fermierilor. Evident, dacă problemele nu vor fi rezolvate in termenele asumate atunci vom putea vorbi despre continuarea acțiunilor de protest”, a spus Marius Micu, reprezentant AAC.
Iată promisiunile ministrului Agriculturii, Florin Barbu:
„Vom da un sprijin în zootehnie. 100 de euro/ UVM vaca de carne, 100 de euro porc, 100 de euro în sectorul UVM avicol.
Vom subvenţiona integral în anul 2024 şi actul este emis până în anul 2026 toată acciza care este utilizată în agricultură. Sunt forme de sprijin pe care Ministerul Agriculturii şi Guvernul României le au în bugetul pe anul 2024 pentru a încerca în această perioadă destul de grea pentru fermierii români să scoatem toate societăţile fermierilor din dificultate.
Pentru acest lucru am venit în sprijinul fermierilor români cu două proiecte foarte importante. Pe de o parte creditul fermierilor care se dă pe cadrul Ucraina, unde vor beneficia de capital de lucru cu 1,95% dobândă, ROBOR suportat de către Ministerul Agriculturii şi Guvernul României. Doi, un al doilea credit, creditul agricol cu 2% plus ROBOR care este pentru capital de lucru”.