Fermierii sunt îngenuncheați de secetă, se fac calcule privind calamitățile

0
249
Advertisement

SUNTEM BLESTEMAȚI… Parcă repetându-se scenariul de acum câțiva ani, când se înregistra o secetă cumplită, județul Vaslui este acum singurul județ din zona Moldovei atins de o secetă de proporții, care a distrus recoltele de pe câmpuri.

Pagubele produse fermierilor sunt imense, mulți dintre ei abia dacă să pot gândi la înființarea de noi culturi, în toamnă. Conducerea Direcției Agricole Județene anunță că, începând din data de 22 iulie 2020, de la nivelul primăriilor, zilnic, sunt transmise rapoarte operative privind pagubele declarate la culturile agricole, pagube ce sunt asociate fenomenului meteorologic de seceta pedologică.

Ȋn acest context, a fost emis Ordinul Prefectului privind reactualizarea componenței comisiilor de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole produse în urma fenomenului de secetă pedologică, nr. 231 din 3 august 2020. Comisiile sunt formate din trei persoane aparținând Direcției pentru Agricultură Județene Vaslui, Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Vaslui și primăriei locale.

„Până la această dată, suprafața totală declarată de producătorii agricoli ca fiind afectată de secetă este de 27.757 ha, din care: porumb 13.452 ha, floarea soarelui 12.370 ha, soia 246 ha, mazăre 267 ha, lucernă 626 ha iar diferența, de 796 ha o reprezintă alte culturi.

Ȋncepând din data de 3 august, în fiecare zi, comisiile se deplasează în teren, pentru a constata, la fiecare producător agricol în parte și pe fiecare parcelă cultivată, gradul de afectare al culturii agricole.

Ȋn ceea ce privește acțiunea de recoltare a culturilor înființate în toamnă, precum și a unor culturi de primavară, aceasta se apropie de final. Din suprafața totală de 84.432 ha culturi de toamnă, au fost recoltate, până la această dată, 83.562 ha. În cazul culturilor de primăvară, cum ar fi orzoaica, ovăz, in, mazăre, grâu de primăvară, acestea au fost recoltate în procent de 66% din suprafața aflată în cultură, respectiv de 6.260 ha.

Ca urmare a secetei excesive și persistente în timp, care s-a manifestat pe tot teritoriul județului Vaslui și aproape pe tot parcursul anului agricol, producțiile medii la nivelul județului sunt foarte mici, comparativ cu anul precedent.

Ca și exemple, amintim la cultura grâului, până în prezent, producția medie este de 1.278 kg / ha comparativ cu anul trecut, respectiv de 3.842 kg/ha iar, la rapiță, producția medie realizată este de 1.025 kg/ha față de 1.748 kg/ha în anul 2019″,

anunță directorul DAJ, Gigel Crudu.

Print Friendly, PDF & Email