FOTO, VIDEO Așa s-a petrecut de sărbătoarea Moșilor de Iarnă, la Satu Nou, Solești: cu muzică, plăcinte, sarmale și voie bună

0
783


A devenit tradiție ca la sărbătoarea Moșilor de Iarnă, atunci când se pomenesc cei 40 de mucenici și se dă de pomană de sufletele celor plecați dintre noi, Primăria Solești să organizeze o șezătoare unicat în județ, menită să promoveze pe mai departe tradițiile și obiceiurile locale.
Cu mic, cu mare, soleștenii se adună în spațiul fostei școli din Satu Nou, acolo unde a învățat, cu mulți ani în urmă, vrednica și iubita primăriță a comunei, doamna Mona Bujor. Oamenii vin cu zecile, îmbrăcați în costume populare, purtând cu ei coșuri pline de sarmale, plăcinte de tot felul, mucenici unși cu miere și nucă, friptură, borcane cu murături.
Fosta școală, devenită între timp muzeu comunal, spațiu în care sunt strânse lucruri de colecție, care au aparținut locuitorilor comunei Solești, se umple de muzică, voci și râsete. Pentru că, de Moși, aici se petrece. Femeile, îmbrăcate tradițional, cu ii și opinci în picioare, cos, țes, cântă, povestesc despre întâmplările de peste an. Și, la final, spre seară, se încing la hore și la cântece, așa cum stâ bine gospodarilor din Solești.
Evenimentul a ajuns la cea de-a 15-a ediție, iar copiii și tinerii au învățat de la cei mai în vârstă diverse meșteșuguri populare. Fetele și femeile lucrează la războiul de țesut, la torsul și scărmănatul lânii, deprind arta împletitului și cusutului, în timp ce bărbații se ocupă cu confecționatul opincilor, pisatul grâului la piuă, împletitul rogojinelor din pănuși de porumb uscate.
„Am văzut de-a lungul vremii, la toate șezătorile la care am participat, tineri care duc mai departe tradiția noastră. Îi felicit pentru acest lucru și îi îndemn să aibă răbdare și să învețe de la cei mai bătrâni. Așa vom putea păstra intacte tradițiile noastre, mai ales pe cele din Moldova noastră”, a spus Ciprian-Ionuț Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui, care a participat alături de prefectul Daniel Onofrei la deschiderea oficială a evenimentului.
La această activitate au participat meșteri populari și membrii ansamblului de cântece și dansuri „Soleștenii”.
„Este sărbătoarea noastră de suflet, pentru că, aici, ne adunăm cu toții, povestim, cântăm, deprindem meșteșuguri pe cale de dispariție. Și, iată, an de an, am ajuns și la ediția cu numărul 15. Ne adunăm cu toții, cu plăcinte, cu sarmale, cu mucenici, fiecare cu coșulețul de alimente pregătite pentru acest eveniment, la care participă copii de vârste mici, dar și persoane în vârstă, de peste 80 de ani. 
Să nu uităm cultura și tradiția, de aici am plecat, este școala mea de suflet. I-am dat o utilitate și oamenii au venit alături de noi, pentru că munca lor de o viață, obiectele lor rămân aici. 
Ne dorim ca asemenea tradiții să fie duse mai departe de toate generațiile. Mă bucur că an de an avem lângă noi copii și tineri, dornici să învețe meșteșugurile de la bătrânii satului. Nu este simplu ceea ce facem.
Poate se consideră simplu, însă e o muncă titanică în spate, pentru a reuși să promovăm tot ce este autentic din comunitatea noastră”, a spus Mona Bujor, primarul comunei Solești.
GALERIE FOTO ȘEZĂTOARE SATU NOU
Ore întregi, cei adunați la fosta școală din Satu Nou au cântat, au dansat, au mâncat din bucatele pregătite pentru această mare sărbătoare creștină, au povestit. Se vor întâlni anul viitor, cu aceeași poftă de viață, au promis la plecare.
VIDEO ȘEZĂTOARE