FOTO, VIDEO Cel mai mare incendiu din ultimii 30 de ani, din Bârlad! Zeci de pompieri și echipaje din tot județul, la locul tragediei!

0
647

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al judeţului Vaslui a intervenit, noaptea trecută, cu zeci de autospeciale de stingere cu apă, trei autoscari mecanice, două ambulanțe SMURD tip B2 și zeci de de pompieri, pentru limitarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la acoperișul unui bloc din strada Mihai Viteazul, municipiul Bârlad.

Începând cu ora 1:21, ISU Vaslui a trimis la locul dezastrului 17 autospeciale (autospeciale de stingere cu apă și autospeciale multifuncționale, autoscări mecanice, ambulanțe SMURD) și 75 pompieri militari pentru limitarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la acoperișul unui bloc (D2), de pe strada Mihai Viteazul, în municipiul Bârlad.

La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul se manifesta prin ardere generalizată la nivelul acoperișului și exista pericolul de propagare la câteva apartamente, dar și la un depozit pentru materiale de construcții. Pompierii militari au acționat pe mai multe sectoare, și anume, pentru limitarea și lichidarea incendiului, pentru protecția bunurilor aflate în pericol, dar și pentru evacuarea persoanelor rămase blocate în locuințe.
La fața locului au intervenit în sprijin echipaje ale SPSU „Rulmenți” Bârlad, dar și echipe aflate în coordonarea Primăriei municipiului Bârlad.

Primul apel a fost la ora 01.19, iar primul echipaj a plecat din subunitate la ora 1.21. Apelul inițial la 112 anunța că există un incendiu la acoperișul blocului C4. Echipajele sosite la fața locului au constatat că incendiul se manifesta la blocul D2.

Primele echipaje de intervenție au ajuns la fața locului la ora 1.28. Ulterior au fost trimise la intervenție toate autospecialele disponibile în Detașamentul de Pompieri Bârlad. După circa 50 minute, la fața locului au început să sosească autospecialele și echipajele de intervenție din cadrul Detașamentului de pompieri Vaslui și Secția de pompieri Huși. Ultima autospecială, o autoscară mecanică. a sosit la ora 3.00.

La sosirea echipajelor de intervenție a fost găsită o singura victimă intoxicată ușor cu monoxid de carbon și alte gaze toxice. Victima, stabila hemodinamic și cooperantă a fost transportată la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Municipal Bârlad.
A fost ridicată capacitatea de luptă, pompierii aflati în rezervă fiind chemați de acasă.
Intervenția a fost una de lungă durată, fiind evacuate 120 de persoane, în timp ce alte 200 de persoane, de la blocurile din jur, au ieșit în stradă.

Au ars aproximativ 1000 de metri pătrați acoperiș din plăci de azbociment pe astereală din lemn și peste șase tone de materiale combustibile depozitate în pod. Mai multe apartamente au fost afectate.
Intervenția a fost îngreunată de faptul că în podul cu o lungime de peste 100 de metri nu a existat niciun perete despărțitor, dar și de vânt.
Cauza probabilă de izbucnire a incendiului este în curs de stabilire.