FOTO, VIDEO Vasluiul va avea un bazin de înot de nivel olimpic. Investiția, finalizată în 2026, anunță primarul Vasile Pavăl

0
1188




Conducerea Primăriei Municipiului Vaslui a predat, miercuri, amplasamentul pentru viitorul bazin de dimensiuni olimpice, care va fi construit pe locul vechiului ștrand, închis în urmă cu mulți ani.









Primarul municipiului, Vasile Pavăl, alături de viceprimarul Lucian Braniște, au prezentat coordonatele sub care se vor desfășura lucrările de construcție a bazinului, în următoarele 24 de luni, conform contractului de execuție. 

”Complexul va cuprinde trei bazine, un bazin olimpic, un bazin de antrenament și un bazin pentru copii. Vom avea și o tribună, cu aproximativ 1000 de locuri, plus toate cele necesare pentru desfășurarea activități, inclusiv adăpost ALA. Va fi un obiectiv deschis tuturor celor care doresc să vină să înoate, mai puțin pe perioada competițiilor. Îmi doresc finalizarea în termenul contractual”, a spus primarul Pavăl

Ca date tehnice, viitorul bazin olimpic Vaslui va fi construit pe un teren în suprafață de 10.311 mp, clădirea în sine urmând a avea o suprafață construită propusă de 5.105,04 mp.

La parterul clădirii vor fi, pe lângă saune, vestiare, birouri grupuri sanitare și dușuri, trei bazine, unul olimpic, cu dimensiuni ce vor permite organizarea de competiții sportive, unul de antrenament și un bazin pentru copii, în timp ce la etaj vor fi amplasate tribunele, cu 1.000 de locuri.

Bazinul de înot olimpic va fi construit pe un regim de înălţime S+P+M (subsol + parter + mezanin) iar în timpul competiţiilor sportive, în clădire se vor putea afla simultan 1.127 de persoane: 100 înotători, 10 persoane cu funcţii auxiliare (salvamari, personal terapii), 989 de persoane în tribuna fixă, 15 persoane în tribuna oficială şi 13 angajaţi.

Va exista și un sistem de 126 de panouri solare cu câte 30 de tuburi vidate montate pe o structură metalică în parcare, pentru a nu încărca acoperişul construcţiei proiectate. Astfel, energia va fi produsă din surse regenerabile și, de asemenea, se va instala un sistem de generare a energiei electrice cu panouri solare fotovoltaice, inclusiv stocare în baterii, pentru consumul propriu al clădirii.

Complexul bazinului olimpic va mai cuprinde la exterior spații verzi, alei pietonale și de acces auto, precum și o parcare de 70 de locuri, între care 3 locuri pentru autocare și 6 locuri destinate persoanelor cu dizabilități.

La predare, a participat și managerul general al asocierii MBS, care va construi bazinul olimpic, Gabriel Silaghi, firmă cate execută mai multe astfel de investiții în țară. Acesta a anunțat că vor fi lucrări deosebit de complexe pentru realizarea bazinului, date fiind condițiile din zona de construcție, cu pânză freatică la suprafață.

”Sper că, la finalizarea acestui obiectiv, să mă invitați și pe mine”, a glumit primarul Vasile Pavăl, cel care a anunțat că nu va mai candida pentru nicio funcție publică.