Grevă la Direcția de Statistică: ”Nu vom participa la organizarea alegerilor din 2024”

0
410


Colectivul de salariați D.J.S. Vaslui, alături de ceilalti colegi din țară, protestează în mod deschis, în contextul salariilor nemotivante, creșterii volumului de muncă și exercitării de către funcționarii publici și personalul contractual din cadrul serviciilor publice deconcentrate ale instituţiilor a funcțiilor general similare cu cele exercitate de către persoanele cu funcții similare din cadrul administrației publice centrale.Ținând cont de faptul că se impune recunoașterea principiului importanței muncii și a nivelului de specializare dobândit de-a lungul timpului de aceste categorii de personal bugetar, salariații de la Statistică au următoarele revendicări:

  1. Soluționarea problemelor de salarizare existente la nivelul INS, Direcțiilor Regionale și Direcțiilor Județene de Statistică;
  1. Exceptarea structurilor subordonate Institutului Național de Statistică de la procesul de desființare/reorganizare/fuzionare sau transfer al activității, conform prevederilor Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.

Prima zi de protest spontan a fost joi, 7 decembrie, la sediul DJS, începând cu ora 11, pentru o perioadă de o oră. Protestele vor continua zilnic, pe o perioadă nedeterminată, până la soluționarea problemelor.

”În caz că revendicările noastre nu vor fi soluționate, vom proceda la întreruperea activității pe termen nelimitat. Nu vom mai colecta și furniza date statistice din teritoriu și vom refuza participarea la organizarea alegerilor de anul viitor”, anunță angajații de la Statistică.

DE CE PROTESTEAZĂ STATISTICIENII: ”Când alții îndrăzneau, noi am tăcut!”

”Când alții cereau, noi am înțeles că trebuie să ne unim eforturile ca să depășim această perioadă grea, pentru tot poporul, dar atunci când am înteles că alții sunt mai presus de lege, că atunci când ai bun simț esti considerat prost sau insignifiant, atunci am decis că este timpul să luăm exemplul altora!

Mai mult decât alții, noi eram îndreptățiți să ne cerem drepturile, atâta timp cât a fost depus și aprobat în ședința de Guvern din data de 13 iulie 2022, un Memorandum cu tema: Soluționarea problemelor de salarizare existente la nivelul INS și al direcțiilor regionale și județene de statistică, memorandum care a fost uitat într-un sertar al vreunui birou!

Începând cu anul 2018, salarizarea personalului s-a realizat conform Legii-cadru nr. 153/2017, care a produs o discriminare majoră și nejustificată între personalul INS sediul central și cel a direcțiilor teritoriale de statistică, prin încadrarea funcțiilor pe anexe și grile de salarizare diferite, respectiv centrale și teritoriale, în condițiile în care direcțiile teritoriale de statistică sunt cuprinse în organigrama INS.

Așadar, noi, statisticienii de la nivel teritorial, am decis, acum, că trebuie să facem ceva, ca să ne facem auziți!

Nu suntem nici profesori, nici cadre medicale, nici salariați ai ANAF, nici reprezentanți ai forțelor de apărare, dar suntem funcționari publici și ca și alții, și noi trăim în România și rezultatele muncii noastre sunt utile tuturor celorlalte structuri bugetare, dar și mediului privat și societății civile!”, susțin statisticienii vasluieni.