Grup infracțional specializat în trafic de migranți, destructurat de polițiști

0
6439




Polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Inspectoratul General al Poliției Române și B.C.C.O. Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. –  Structura Centrală, au pus în aplicare 2 mandate de percheziţie domiciliară și 4 mandate de aducere, în județul Timiș, pentru destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea de infracțiuni din sfera traficului de migranți. Din cercetări a reieșit că, începând cu luna octombrie 2020, pe teritoriul României, s-ar fi constituit o grupare infracțională transfrontalieră, formată din cetățeni sirieni, irakieni, egipteni și români, care ar fi efectuat activităţi de găzduire, transfer, călăuzire și transport de migranţi, în scopul trecerii frauduloase a acestora peste frontiera de stat a României.









Astfel, s-ar fi constituit mai multe celule infracționale, care ar fi acționat în mod unitar, prin facilitarea trecerii frauduloase a frontierei României, atât cu Bulgaria, cât și cu Republica  Serbia, a grupurilor ilegale de migranți, prin găzduirea temporară a migranților, în diferite locații situate atât în zona adiacentă municipiului București, cât și în zona de vest a României, în scopul trecerii frauduloase a frontierei României cu Ungaria, destinația finală fiind Germania. Liderii grupării organizate ar fi racolat mai multe persoane, cu preponderență cetățeni români, cu rol de transportatori locali, care, animați de promisiunea unor câștiguri materiale într-un termen relativ scurt, ar fi aderat la această grupare și ar fi dezvoltat, la nivel național, propriile rețele de transportatori.

Pe parcursul investigației, a fost inițiată o cooperare judiciară constantă cu autoritățile de aplicare a legii din Germania, Ungaria, Bulgaria și Serbia, în vederea documentării în ansamblu a activității infracționale dezvoltată de grupul organizat structurat, pe toate componentele de transport și găzduire. Totodată, investigația a beneficiat de sprijinul EUROPOL, această instituție facilitând schimbul de informații și sprijinind autoritățile din țările menționate, cu materiale analitice. Astfel, a fost evidențiată mobilitatea grupării infracționale, prin deplasarea frecventă a membrilor acesteia în afara teritoriului României, fiind inițiate investigații penale de către autoritățile judiciare din Ungaria și Bulgaria, față de anumiți membri ai acestei grupări infracționale pentru transporturi ilegale de migranți, efectuate în folosul grupării (8 persoane sunt în prezent cercetate în stare de arest preventiv în Ungaria).

Având în vedere actele materiale săvârșite de către fiecare membru al grupării infracționale, precum și dinamica activităților desfășurate de grupare, se poate distinge organizarea acesteia în mod piramidal, pe nivele de dispoziție și de execuție. Nu în ultimul rând, activitățile investigative efectuate în cauză au condus la identificarea și probarea altor activități infracționale adiacente, dezvoltate de o parte a membrilor grupării, respectiv trafic de droguri de mare risc, falsificare și utilizare de documente falsificate, furt calificat, conducere de autovehicule fără permis de conducere.

La data de 29 iulie, a fost realizată o acțiune de destructurare a grupării infracționale, prin arestarea preventivă a 19 persoane, ulterior fiind arestate încă 4 persoane. Urmare a cercetărilor efectuate, au rezultat și alte persoane implicate în activitatea infracțională, atât pe componenta de trafic de migranți, cât și pe fapte de corupție asociate traficului de migranți. Față de aceste persoane, au continuat cercetările, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de migranți, față de care a fost disjunsă cauza, cercetările fiind efectuate cu sprijinul DGA, în cadrul unui dosar penal distinct și pe elemente de corupție asociate infracțiunilor menționate. Activitățile operative și de documentare au fost efectuate cu sprijinul polițiștilor din cadrul Direcției Operațiuni Speciale și al specialiștilor din cadrul Direcției Generale Anticorupție. Acţiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectortului General al Jandarmeriei Române  – BSIJ.