Grupul Școlar ”Ștefan Procopiu” serbează, astăzi, Ziua Națională a Meseriilor! Școlile generale pot urmări activitatea de la LSP!

0
662




Astăzi, de Ziua Natională a Meseriilor, grupul școlar ”Ștefan Procopiu”, ca și celelalte liceele tehnologice din județ, a pregătit un program special. Începând cu 7 martie, s-au desfășurat activități specifice, iar rezultatele acestor proiecte vor fi prezentate pentru elevii și cadrele didactice de la cel mai mare liceu vasluian. Timp de o oră, între orele 13.00 și 14.00, are loc activitatea de promovare a calificărilor specifice învățământului liceal și profesional. La activitate pot participa școli generale, atât fizic, cât și online. Conducerea grupului școlar a generat un link de invitație, care este postat si pe site-ul ISJ.









Prin Legea nr. 66/2019, s-a instituit ziua de 11 martie ca „Ziua Națională a Meseriilor“. Ea este  celebrată ca zi de sărbătoare națională, lucrătoare şi constă în evenimente educaționale pentru promovarea învățământului profesional și tehnic, precum și a meseriilor.

Legea prevede că în perioada de 30 de zile calendaristice anterioare Zilei Naționale a Meseriilor, Ministerul Educației, inspectoratele școlare și instituțiile de învățământ trebuie să organizeze, în parteneriat cu operatorii economici interesați, campanii de comunicare publică pentru promovarea învățământului profesional și tehnic, precum și a meseriilor.

În proiectul de lege s-a prevăzut iniţial ca această zi să fie 25 noiembrie pentru a marca faptul că la această dată, în anul 1864, domnitorul A.I. Cuza a promulgat ”Legea asupra instrucțiunii a Principatelor Unite Române” – prima lege modernă a învăţământului românesc, în care se vorbeşte şi de şcolile profesionale.  În cadrul dezbaterilor s-a optat, în final, pentru data de 11 martie, pentru a sublinia că la aceasta dată în anul 1864 fusese aprobată legea instrucţiunii de către Parlamentul de atunci.

Prin meserie se înţelege o îndeletnicire bazată pe o muncă manuală calificată (dată de o anumită şcolarizare şi practică în domeniu) pentru a prelucra diverse materiale – betonist, bucătar, chelner, cizmar, coafeză, coşar, crescător de animale, croitor, dulgher, electrician, fierar, frizer, grădinar, horticultor, instalator, librar, marinar, matelot, mecanic, măcelar,  menajeră, patiser, pompier, salvamar, salvamontist, silvicultor, şofer, tâmplar, zidar, viticultor. Meseriile sunt incluse alături de ocupaţii, profesii şi funcţii într-o listă cu peste 4000 de poziţii.