Iată cum arată Prutul dezlănțuit, sate vasluiene în pericol! (FOTO)

0
617

COTĂ PERICULOASĂ… Așa cum anunțam în urmă cu câteva zile, Prutul va fi sufocat de cantitatea mare de apă care vine de la Stâna Costești și va deversa, pentru a putea ține sub control șuvoaiele care vin din nord. Imaginile surprinse de colegul nostru Bogdan Tazu, care administrează pagina de Facebook „Bogdan-Valea Prutului”, arată cum râul Prut este umflat peste măsură și aproape că depășește digurile de protecție, urmând a se revărsa peste câmpurile din jur.De altfel, anunțam încă de vineri că autoritățile de pe ambele maluri ale râului Prut, din România și Republica Moldova, sunt în alertă și monitorizează eventualele riscuri care pot apărea în urma creșterii volumului deversării apei din Lacul de Acumulare Costești-Stânca.

Spuneam, atunci, că potrivit avertizărilor oficiale ale autorităților din R.Moldova, începând cu data de 17 iunie și până pe 3 iulie, se prognozează creșterea nivelului apei pe sectorul: Costești-Stânca-raion Cantemir (în dreptul comunei Fălciu) cu 2,5-3,5 metri și raion Cantemir-Brânza (în R.Moldova) cu 1-2 m față de nivelul apei din 16 iunie.

Din păcate, iată, previziunile specialiștilor moldoveni s-au adeverit, iar Prutul este mai umflat ca niciodată. Rămâne de văzut dacă, în cazul în care apa trece de diguri, nu vor fi sate din județul Vaslui, din zona fâșiei de protecție, care vor avea de suferit.

Galerie foto – Prutul la cotă de pericol

[smartslider3 slider=”28″]