DRAMATIC… Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România a făcut o analiză la zi a transporturilor rutiere de mărfuri și de pasageri în trafic național și internațional, analiză care arată o prăbușire dramatică a afacerilor din domeniu, în contextul problemelor economice și sociale generate de evoluția pandemică.
De exemplu, pentru zecile de firme din județ care fac transport internațional express (2,4-3,5 to) se constată că se lucrează la capacitate redusă în medie cu 50% mai mică față de perioada similară a anului trecut, în timp ce jumătate din flote sunt în parcări. Mulți proprietari de microbuze nu mai fac curse, din cauza problemelor legate de coronavirus
În cazul transportul regulat interjudețean de pasageri, se lucrează la capacitate de maxim 30%, foarte multe curse sunt suspendate. Vorbim de un număr extrem de mic de pasageri pe cursele active în scădere cu 70-75% față de perioada similară a anului trecut.
Dar, ceea ce îi doare cel mai tare pe transportatorii din județ sunt gravele probleme din transportul județean de pasageri. Aici, se lucrează la capacitate de 80-90% din total curse, însă cu număr de pasageri redus semnificativ. Aproximativ 60-70% din numărul pasagerilor în perioada similară a anului 2019. Se înregistrează, în paralel, o concurență neloială din partea companiilor de transport aparținând autorităților locale sau asociațiilor de dezvoltare intercomunitară, fiind un haos legislativ si o presiune uriașă din partea autorităților, abuzuri instituționale etc.
„95% din operatorii de transport ce si-au redus activitatea de la debutul stării de urgență, au optat pentru soluția somajului tehnic însă acum, majoritatea regretă această acțiune și spun ca nu pot face față lunilor care vin.
Marea majoritate a transportatorilor acuză faptul că programul IMM invest a fost prost gândit, lipsit de transparență si echilibru și nici măcar 10 % din firmele membre F.O.R.T. nu au putut trece în etapa finală pentru a accesa sumele necesare continuării activității”,
mai arată raportul UNTRR.