Infractor din Roman, ”lovitură” de 1.900 de lei în zona unei case de schimb valutar din Vaslui

0
848

     Polițiștii Biroului de Investigații Criminale, din cadrul Poliției Municipiului Vaslui, au probat activitatea infracțională a unui bărbat bănuit de săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, în dauna unei persoane vătămate din municipiul Focșani, județul Vaslui.

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale Vaslui efectuează cercetări față de un bărbat, în vârstă de 48 de ani, din municipiul Roman, județul Neamț, bănuit de comiterea unei infracțiuni de înșelăciune, prin modul de operare „șmen”.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii vasluieni au stabilit că, la data de 12 iulie 2023, ora 9.00, în municipiul Vaslui, pe strada Ștefan cel Mare, în zona unei case de schimb valutar, bărbatul bănuit de comiterea infracțiunii, ar fi înșelat o persoană vătămată, bărbat de 53 de ani, din municipiul Focșani, cu suma de 1.900 de lei.

Prejudiciul a fost recuperat integral fiind returnat persoanei vătămate.

La data de 15 iulie 2023, polițiștii Biroului de Investigații Criminale Vaslui, l-au reținut pe bărbat, pentru o perioadă de 24 ore.

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale Vaslui continuă cercetările, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, pentru stabilirea și probarea întregii activități infracționale a bărbatului.

Recomandări

Înșelăciunile prin modul de operare cunoscut generic „șmen” se bazează, în principal, pe inducerea în eroare a persoanei vătămate.

Autorul înșelăciunii solicită schimbarea unor bancnote, în cupiuri mai mici, sau efectuarea unui schimb valutar, după care, se răzgândește și solicită anularea operațiunii, solicitând banii înapoi.

Prin distragerea atenției victimei, subtiliează o parte din banii primiți în schimb și returnează doar o parte din aceștia. Totul se petrece, repede, sub ochii victimelor, care nu au timp să realizeze că au fost victimele unei înșelăciuni, de cele mai multe ori aceștia nu mai numără banii primiți.

Pentru a nu deveni victime ale unor astfel de infracțiuni, polițiștii vasluieni vă recomandă să evitați schimburile de bancnote efectuate clandestin, de către persoane suspecte.

Nu cumpărați valută de la persoane neautorizate! Aceasta poate fi falsă sau contrafăcută. Acest tip de infractori acționează în zona unor case de schimb valutar autorizate și riscați să cădeți victimă pentru un câștig nesemnificativ .