Inginerul Dan Hurduc, președintele Clubului Fermierilor Români, de la 1 iulie! Va fi în legătură permanentă cu Ministerul Agriculturii și instituțiile europene!

Clubul Fermierilor Români își adaptează mecanismele de conducere și coordonare centrală și regională la schimbările majore din agricultura europeană, sub impactul reformei PAC, al Pactului Ecologic European și al programelor Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care vor influența dezvoltarea afacerilor agricole în următorii ani.

Clubul reprezintă în mod activ fermierii performanți din România și consideră că în această perioadă critică este necesar mai mult ca oricând un dialog permanent, transparent și constructiv al fermierilor cu structurile legislative și administrative europene și naționale.

Ca atare, fermierii membri în Club sunt implicați direct în consultările care vizează procesul decizional legislativ în domeniul agricol pentru că ei sunt beneficiarii politicilor și deciziilor care se adoptă la nivelul Uniunii Europene și la nivel național.

Pentru anul în curs, Clubul s-a angajat într-un proces de transformare vizând dezvoltarea structurilor de reprezentare regională, care vor fi responsabile pentru elaborarea de propuneri pentru rezolvarea unor probleme specifice și reprezentarea intereselor membrilor în relația cu autoritățile regionale, asigurând creșterea capacității Clubului de consultare directă a membrilor și partenerilor, urmărind astfel valorificarea deplină a noilor mecanisme naționale și europene de finanțare a programelor de agricultuiră și mediu.

În acest context, membrii Consiliului Director au decis adoptarea unui nou mecanism de coordonare și conducere a Clubului, care va fi aplicat de la 1 iulie 2021, în paralel cu crearea și dezvoltarea structurilor regionale: instituirea principiului Președinției rotative și a mecanismului de Troică a Președinției Clubului.

Președinția rotativă va fi asigurată de fiecare regiune timp de 6 luni, iar pentru continuitate și desfășurarea în bune condiții a coordonării Clubului, se constituie un grup decizional de tip Troică, format din Președintele în exercițiu, fostul și viitorul Președinte (desemnați de regiune).

”Noi, Clubul Fermierilor Români, am demonstrat până acum că avem o abordare globală, integrată, la nivel european și național, a direcțiilor de dezvoltare a agriculturii românești. Suntem preocupați și obligați de schimbările anunțate în politicile europene de mediu și agricultură să ne adaptăm capacitatea pentru a valorifica fiecare Euro disponibil din 2023 pe noile reguli PAC, bazate pe indicatori de performanță și valorificarea specificului local.

În calitate de președinte al Clubului și membru fondator am făcut această propunere privind noul mecanism de conducere, pentru angajarea mai activă a membrilor din regiuni la actul de reprezentare în relația directă cu autoritățile centrale care conduc agricultura românească, pentru a propune cele mai bune soluții în susținerea performanței la nivelul fiecărei regiuni agricole din România”, subliniază Nicușor Șerban, președintele Clubului Fermierilor Români.

Președinția rotativă pentru următoarele trei perioade va fi asigurată astfel:

    1 iulie – 31 decembrie 2021: Inginerul Dan HURDUC, managerul general al Evel-H, Președinte Regiunea Moldova,

    1 ianuarie – 30 iunie 2022: Laszlo BECSEK, Președinte Regiunea Centru

    1 iulie – 31 decembrie 2022: Nicolaie APOPI, Președinte Regiunea Banat

Ing. Dan Hurduc este primul Președinte desemnat la conducerea rotativă a Clubului, care s-a implicat direct în constituirea grupurilor de lucru din Moldova, regiune în care s-au desfășurat până în luna mai toate reuniunile planificate cu fermierii.

”Misiunea noastră este să transformăm modelul românesc de agricultură performantă în bună practică europeană, prin dezvoltarea și promovarea inițiativelor legislative care să fie favorabile fermierilor. Susținem proiectele care creează valoare adăugată în agricultură și care cresc competitivitatea fermierilor din România”, susține Dan Hurduc, membru în Consiliul Director și primul Președinte care va asigura Președinția rotativă.

”Decizia colegilor mei din Consiliu mă onorează și le mulțumesc pentru încrederea de a-mi atribui primul mandat în cadrul mecanismului nou de coordonare a Clubului. Fiecare Președinte va veni cu un proiect de regiune prin identificarea problemelor importante regionale și dezvoltarea unui plan de acțiune și promovare de care să beneficieze toți fermierii din regiunea respectivă”, a mai subliniat managerul Evel-H.

”Salut decizia adoptată de  Consiliul Director, care reflectă de deplin spiritul Clubului și obiectivul său principal: asigurarea reprezentării fermierilor din România la nivel național și european. În cadrul grupurilor de lucru și reuniunilor regionale cu fermierii, punem în dezbatere deciziile strategice care urmează să fie adoptate prin reforma PAC, riscurile și oportunitățile privind creșterea competitivității în agricultură în contextul unui buget european diminuat și creșterea extraordinară a ambițiilor de mediu ale Uniunii Europene”, declară Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Români.

”Aceste întâlniri sunt un prilej de a înțelege cât mai bine specificul zonelor, ne consultăm cu cât mai mulți fermieri, identificăm problemele acestora și soluțiile care pot fi fundamentate de experții Clubului, pentru a fi propuse mai departe instituțiilor responsabile pentru agricultură.”

Ce își propune noul Președinte al Clubului Fermierilor Români, în cele 6 luni de mandat

La acest moment, ing. Hurduc este președinte executiv al Regiunii Moldova a Clubului, zonă care acoperă opt județe din această parte a țării. Viitorul președinte național este un specialist recunoscut și respectat în toată România.

După preluarea mandatului, pe lângă problemele specifice Moldovei, care vor fi aduse în atenția autorităților, Dan Hurduc își propune să contribuie în mod activ la elaborarea Planului Național Strategic al României. De altfel, Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă este acreditat pe lângă Ministerul Agriculturii și poate veni cu propuneri pentru viitorul PNS, document care ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2023.

”Conducerea Clubului, alături de toți fermierii din Club, suntem implicați în realizarea unui Plan Național Strategic cât mai apropiat de nevoile și realitățile momentului. Problemele agriculturii se intersectează cu problemele de mediu și, după 2023, vor apărea probleme complicate pentru fermieri.

Vom continua să organizăm și conferințele regionale, pentru a identifica problemele fermierilor din toate zonele țării, după care vom formula propuneri către instituțiile naționale răspunzătoare de elaborarea PNS.

Un proiect la care se lucrează acum și care va avea beneficii reale pentru fermierii din România este alinierea prețurilor din țara noastră la cele din UE în ceea ce privește utilajele agricole și piesele de schimb, un proiect despre care vom vorbi mai mult în perioada imediat următoare”, a precizat, pentru Vasluianul.ro, managerul general al Evel-H.

Daniel Tănăsuc

Recent Posts

Marcel Ciolacu și-a depus candidatura la prezidențiale. ”Vin în fața dumneavoastră cu un plan pentru România”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, și-a depus candidatura la alegerile prezidențiale din luna decembrie. Șeful Guvernului…

19 minute ago

George Simion vine la Poienești, la ora 14.00. Va fi prezentat Planul Simion pentru agricultură

Alianța pentru Unirea Românilor anunță, pentru ziua de  5 octombrie, prezentarea Planului SIMION pentru agricultură.…

36 de minute ago

Avertizare de la meteorologi, se întorc ploile în zona județului Vaslui

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ, valabilă și pentru județul Vaslui COD GALBEN Interval de valabilitate: 05 octombrie, ora…

13 ore ago

Ce au descoperit polițiștii de la Arme și Muniții Vaslui, la perchezițiile de vineri dimineața

Vineri dimineață, polițiști din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, din cadrul Inspectoratului de…

13 ore ago

De astăzi, Vasluiul este capitala națională a distracției! Începe Festivalul Umorului, ediția 28

Începând de sâmbătă, 5 octombrie, și până duminică, pe 13 octombrie, Vasluiul este capitala națională…

13 ore ago

Pompierii militari vasluieni au sărit în ajutorul sinistraților din Costache Negri, Galați

30 de pompieri și patru autospeciale din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Podul Înalt"…

20 de ore ago