Ipoteză: pacienții care au consumat pește la Spitalul Murgeni s-au intoxicat cu toxină botulinică

0
2898

Peștele pangasius, pe care starețul mănăstirii Florești susține că l-a trimis prăjit la Spitalul Murgeni, ori conservele de pește de la masa de seară?

Sunt cele două variante pe care anchetatorii le iau în calcul ca elemente declanșatoare ale tragediei de la Spitalul Murgeni, soldată cu trei morți și 32 de persoane infectate. Peștele, fie el prăjit, fie la conservă, alimentul declanșator al dramei de la Murgeni, ar fi fost incorect preparat termic, fapt care a condus la ingerarea toxinei botulinice.

Având în vedere modul în care au murit trei oameni, spune un specialist, si gravitatea simptomelor sunt șanse de 100% să vorbim de botulism, ingestie de toxină botulinică datorată peștelui alterat.

Nu este pentru prima dată când acest tip de pește, pangasius, dacă el ar fi declanșat drama, este semnalat ca nefiind bun pentru organism. File-ul de pangasius nu are oase, este ușor de gătit, însă este și extrem de periculos, avertizează specialiștii.

Motivele țin de faptul că acest tip de pește trăiește în cele mai poluate ape și se hrănește cu ce are la îndemână. Specia provine din Bangladesh, India, Pakistan si Myanmar, fiind cu timpul „importat” si in Cambodgia si Vietnam. Se bănuiește că, dată fiind cererea mare pentru acest tip de pește, ar fi injectat chiar cu hormoni pentru a crește mai rapid decât in mod obișnuit.