În jur de 350 de antreprenori din Republica Moldova sunt expuse, în perioada 31 ianuarie- 4 februarie 2024, la Moldexpo, din Chișinău, la cea de-a XXI-a ediție a Expoziției naționale Fabricat în Moldova.
Un eveniment economic de top, la care au participat zeci de oameni de afaceri din județul Vaslui, reprezentând companii cunoscute, precum July Expert Consulting Bârlad, cea mai importantă firmă de proiectare din județ, Viacons Rutier Huși, constructor de top, sau Confecții Vaslui.
La deschiderea oficială, la care au participat și oameni de afaceri din județul Vaslui, în cadrul misiunii economice organizate de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, președintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) Sergiu Harea a spus că evenimentul de la Chișinău poate fi denumit drept ”oglinda pieței moldovenești”.
”Pe o suprafață de 2.800 mp, circa 350 de antreprenori autohtoni din toate domeniile economiei naționale și regiunile țării, pe parcursul a 5 zile, vor oferi consumatorilor produse și servicii de înaltă calitate, la preț de producător.
Ediția curentă se va desfășura sub sloganul „Acasă! Autentic! Autohton!”, iar, începând cu anul 2024, evenimentul va fi reprezentat de un nou logo – harta Republicii Moldova, înconjurată de un cerc, ce semnifică unitatea și mobilitatea antreprenorilor, autorităților și consumatorilor, pentru a dezvolta economia statului. Prin noul logo dorim să prezentăm aspirațiile țării pentru progres și dezvoltare.
Acesta va servi drept un ambasador vizual pentru atragerea turiștilor și a investitorilor străini”, a spus Harea.
Dorin Recean, premierul Republicii Moldova a subliniat interesul tot mai mare al investitorilor din spațiul UE.
„Oamenii din Moldova sunt talentați, inventivi și muncitori. Iar acest lucru se vede cel mai bine prin diversitatea produselor și serviciilor pe care le oferă antreprenorii noștri, prezenți în aceste zile la expoziția „Fabricat în Moldova”.
Îndemn toată lumea să vină la Moldexpo, să viziteze această expoziție, să cumpere produse autohtone și să se mândrească cu tot ce fabrică mai bine țara noastră. În așa fel sprijinim oamenii de afaceri și dezvoltăm economia țării.
Procesul de integrare europeană ne oferă și mai multe oportunități și piețe de desfacere pentru produsele noastre. Trebuie să valorificăm acest potențial enorm. Guvernul, la rândul său, va continua să susțină inițiativele antreprenorilor, inclusiv pe piețe internaționale”, a spus Recean.
Iulia Vizinteanu (foto), manager general July Expert Consulting: ”Cred că R.Moldova face pași mari pe calea integrării în UE”
Oamenii de afaceri vasluieni au avut discuții și au aflat lucruri noi de la investitorii moldoveni, timp de câteva ore, atât în cadrul târgului, cât și la forumul economic care a avut loc după deschiderea oficială.
”Venim la ”Fabricat în Moldova” de mulți ani și, de la an la an, avem plăcerea să descoperim pașii pe care oamenii de afaceri de aici îi fac în direcția progresului, a creșterii calității produselor. Trebuie să fim de acord că industria Republicii Moldova este una atractivă pentru investitorii europeni, mai ales prin prisma investițiilor pe care organismele europene le întreprind la Chișinău.
Republica Moldova face pași mari în direcția integrării europene, iar lucrul acesta va conduce la o piață tot mai atractivă, pregătită la provocările impuse de noul statut”, a spus Iulia Vizinteanu, managerul general al companiei July Expert Consulting, una dintre cele mai importante companii de proiectare din zona Moldovei.
”Venim aici, an de an, cu o delegație numeroasă de oameni de afaceri din județul Vaslui. Aș vrea să spun că, în acest an, la organizarea misiunii economice și-a adus aportul și consulul general al R.Moldova la Iași, dl. Ion Coșer, dovadă că Iașul a venit cu un grup propriu, iar în timp va întrece Vasluiul.
Ceea ce se întâmplă în R.Moldova, de la an la an, demonstrează viabilitatea eforturilor pe care conducătorii acestei țări le întreprind, pe toate planurile. Vreau să vă spun că sunt încântat de perspectiva unei balanțe comerciale care să ducă la 4, chiar 5 miliarde de dolari, peste câțiva ani, lucru care va avantaja atât oamenii de afaceri români, cât și pe cei din Republica Moldova.
Mergem umăr la umăr în spațiul european. Este nevoie de participarea premierului român și a miniștrilor din Guvernul României, la un astfel de eveniment. Îmi pare rău că s-a renunțat la această participare a membrilor din Guvernul României, cum se întâmpla în urmă cu 20 de ani”, a subliniat Ionel Constantin (foto), președintele CCIA Vaslui.
Concluzia? ”Fabricat în Moldova” este un eveniment economic important, care reflectă dezvoltarea industriei moldovene. Că ar fi nevoie un astfel de eveniment comun, România și R.Moldova, sunt de acord conducătorii de pe ambele maluri ale Prutului.