La ANIF Vaslui, apa pentru irigații este gratuită

0
963
Advertisement

De o lună de zile, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), Filiala Teritorială de Îmbunătățiri Funciare Vaslui, a declanșat campania de irigații, cu rezultate foarte bune.

„Informăm pe această cale toți fermierii din județul Vaslui care au încheiate contracte cu Filiala noastră că, în baza Legii nr. 133/2017, completată de Legea nr.130/2017, apa pentru irigații în campania din acest an va fi gratuită”, a spus ing. Sandu Damian, directorul ANIF Vaslui.

La nivelul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, Filiala Teritorială de IF Vaslui, pentru campania de irigații 2020 s-au încheiat contracte multianuale sau sezoniere pentru asigurarea nivelului optim al apei de irigații pentru o suprafață totală de 14.465 hectare, din care 13.875 hectare, în amenajarea de irigații Albița-Fălciu, și 595 hectare în amenajarea de irigații Mânjești.

Este, probabil, momentul de reviriment al acestui sector care, la Revoluție, însuma peste 30.000 de hectare, în tot județul. Anul trecut, Vasluiul a fost trecut într-un program național pentru reabilitarea și modernizarea sistemelor de irigații, prin care județul a beneficiat de finanțări de peste 7 milioane de euro, pentru sistemul Albița-Fălciu.

Banii au fost alocați pentru reabilitarea a patru stații de pompare de bază, reabilitare și modernizare pe 38 kilometri canale de irigații, plus reabilitarea mai multor construcții hidrotehnice, ce urmează să asigure necesarul de apă pentru o suprafață de 10.075 hectare.

Astfel, ca urmare a solicitării primite de la organizația utilizatorilor de apă pentru irigații (OUAI) Mânjești, la începutul lunii aprilie, s-au pornit agregatele de pompare ce deservesc sistemul de irigații Mânjești, cu o suprafață de 595 hectare, din administrarea Filialei Teritoriale de IF Vaslui, după care au început irigațiile și pe Valea Prutului.

Pusă în funcțiune după 11 ani de pauză, stația de pompare de la Bumbăta asigură prelevarea din râul Prut a unui debit de circa 18.000 mc /h pentru irigarea unei suprafețe de 5.103 ha. „Prin reabilitarea acestei stații de pompare, Filiala Teritorială de IF Vaslui a intermediat legătura străveche dintre râul Prut și fermierii din această zonă, asigurând prin apa dătătoare de viață, condiții prin care fermierii să poată obține producții sigure și stabile”, spune directorul Damian.

Introducerea apei pe canalele de aducțiune ce asigură necesarul de apă pentru irigații în județ se face pe măsura solicitărilor, concretizate pe bază de comenzi certe, în urma încheierii contractelor multianuale sau sezoniere, anunță conducerea ANIF Vaslui. Legat de gratuitatea furnizării apei pentru irigații, trebuie spus că în Legea bugetului de stat au fost prevazute sumele necesare pentru costurile privind energia electrică și pentru apa prelevată din sursă, astfel încât livrarea acesteia în punctele de livrare (stație de punere sub presiune și alte puncte de livrare) să fie gratuită.

ANIF Vaslui are în administrare o suprafață amenajată cu lucrări de îmbunătățiri funciare de 267.179 hectare, din care 29.926 hectare amenajate cu lucrări de irigații, 41.653 hectare lucrări de desecare și 195.600 hectare amenajate cu lucrări de combaterea eroziunii solului.

Print Friendly, PDF & Email