Primul praznic Împărătesc cu dată schimbătoare din cursul anului bisericesc este Intrarea Mântuitorului în Ierusalim sau Floriile, sărbătorit cu o săptămână înainte de Sfintele Paşti. Această zi amintește de intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, înainte de Pătimirile Sale.
De cele mai multe ori, termenul Florii este legat de mitologia romană, crezându-se că ar proveni de la Flora, zeița florilor, dar și a rodirii cerealelor, pomilor fructiferi și a plantelor din grădini. În cinstea ei erau organizate serbările de primăvară numite Floralia, care se desfășurau în luna aprilie. Pentru că popoarele păgâne au fost convertite la noua religie, se presupune că Biserica ar fi dat un alt conținut acestei sărbători, un conținut legat de Intrarea Mântuitorului în Ierusalim și de înnoire a lumii prin Jertfa și Învierea Lui din morți.
Începând cu seara de Duminica Floriilor, în toate bisericile din țară se fac slujbe speciale numite denii. Aceste slujbe au rolul de a ne aminti tuturor momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea în Ierusalim până la Învierea Sa. Tot în Duminica Floriilor, biserica acordă dezlegare la pește, a doua oară, în postul Paștelui, după Buna Vestire.
La români, cele mai sărbătorite nume sunt cele de Margareta, Florin, Viorica și Florentina. Iată lista numelor sărbătorite de Florii. Anemona Brânduşa Camelia Codrin Codrina Codruţ Codruţa Crăiţa Crenguţa Crina Crinu Crinuţa Crizantema Dalia Delia Floarea Flora Florenţa Florentin Florentina Florica Florin Florina Garofiţa Gentiana Gherghina Iasmin Iasmina Iris Lăcrimioara Laur Laura Laurenţiu Laurian Lauriana Malina Margareta Micșunica Mugurel Narcis Narcisa Panseluţa Romaniţa Roza Rozalia Trandafira Violeta Viorel Viorela Viorica Zambila Zambilica.