LISTA STRAZI Cel mai ambițios proiect de infrastructura din istoria Bârladului prinde contur: autobuze electrice, străzi asfaltate, parcări noi!

0
1325

Primarul Municipiului Bârlad, av. Dumitru Boroș, anunță că, de astăzi, după aprobarea indicatorilor tehnico-economici în plenul Consiliului Local, pe platforma de achiziții publice SICAP a fost publicat anunțul de participare pentru achiziția lucrărilor la Proiectul „Modernizarea infrastructurii de transport în scopul reducerii emisiilor de carbon”.Alături de achiziția a 10 mijloace electrice de transport în comun (4,2 milioane Euro), proiectul de față (cu o valoare totală de circa 16,2 milioane Euro) completează și încheie încă un obiectiv asumat de actuala administrație: refacerea în totalitate a infrastructuri rutiere de pe mai multe străzi intens circulate, în special Vasile Pârvan și Bulevardul Epureanu.

Investiția are ca scop final înființarea a două noi trasee de transport public de călători în Municipiul Bârlad, pe care vor circula o parte din cele 10 mijloace electrice de transport public de călători, care vor fi achiziționate ca urmare a semnării Contractului de finanțare nr. 4654/06.08.2019.

Până atunci, peste 16,2 milioane Euro vor fi cheltuite pentru reabilitarea carosabilului de pe următoarele străzi: B-dul Republicii, B-dul Epureanu, Str. Constantin Hamangiu, Str. Nicolae Bălcescu, Str. Dragoș Vodă, Str. Mihai Eminescu (segment), Str. Vasile Milea, Str. Mihai Viteazul, Str. Col. Simionescu Sava, Str. Paloda, Str. Ioan Popescu, Str. Vasile Pârvan, Str. Cpt. Grigore Ignat, Str. 1 Decembrie, Str. Tecuciului, B-dul Primaverii, Str. Popa Șapcă, Str. Marcel Guguianu, Str. Fagului.

Totodată, se vor realiza piste pentru bicicliști, se vor reabilita trotuare și spații verzi pe B-dul Republicii, Șos. Tecuciului, Str. General Vasile Milea, Str. Vasile Lupu, Str. Nicolae Iorga, precum și parcări pentru bicicliști la intrarea în Grădina Publică și pe Str. Fagului, partea pietonală, dotate cu supraveghere video.

In paralel, se vor realiza 3 parcări auto Park & Ride Nord, pe străzile Mihai Eminescu, 1 Decembrie și Republicii 319.

„În cadrul Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, noul proiect trebuie privit în completarea celui privind achiziția de autobuze electrice, întrucât ambele au același scop: refacerea și modernizarea infrastructurii de transport public local, în scopul reducerii emisiilor de carbon.

Finanțarea acestui proiect – probabil cea mai mare obținută vreodată de Bârlad – este o reușită pentru oraș, pentru fiecare cetățean în parte. Mai vreau să evidențiez că, în total, Municipiul Bârlad a accesat, numai în ultimii patru ani, fonduri europene de peste 27 milioane Euro, însă depunerea proiectelor pe diferite axe de finanțare nu se va opri aici!”, a declarat primarul Dumitru Boroș.

Pe lângă cele două contracte privind Mobilitatea Urbană, reamintim că Municipiul Bârlad a mai are în derulare contracte cu finanțare europeană nerambursabilă și pentru: Construirea și dotarea unui corp nou, pentru șapte grupe de preșcolari, la Grădinița nr. 5 (1,1 milioane Euro), Extinderea și dotarea Grădiniței nr. 8 (circa 1 milion Euro), Dezvoltarea capacității administrative a Municipiului Bârlad (750.000 Euro – proiect finalizat), Internet Gratuit prin proiectul „WIFI4EU” (15.000 Euro – proiect finalizat) și Creșterea eficienței energetice a Secției Pediatrie a Spitalului „Elena Beldiman” (circa 1 milion Euro – realizat peste 60%).https://vasluianul.ro/wp-content/uploads/2024/04/ciupi-jpg.webp