Managerul Spitalului Municipal Huși a redus consumurile cu 33%! ”Nu scădem temperatura în saloane, indiferent de prețul gazelor”, anunță Bogdan Popa

0
1922

Spitalul Municipal din Huși a depus documentația prevăzută de lege, pentru plafonarea prețurilor la gaze, în paralel cu luarea unor măsuri de eficientizare a consumurilor la utilități. Tânărul și energicul manager al spitalului hușean, dr. Bogdan Popa, spune că s-au luat mai multe măsuri de scădere a consumurilor, ajungând la o economie de peste 33%, față de lunile precedente, în condițiile în care tarifele la gaze, de exemplu, au crescut cu 37%. În decembrie, factura la gaze a fost de 80.000 lei.



”Am analizat foarte atent consumurile și am găsit o serie de soluții pentru a scădea cheltuielile. Asta nu înseamnă că vom scădea temperatura din saloane, care se va păstra constantă, indiferent de prețul gazelor. Depindem, ca și restul instituțiilor publice, de fluctuațiile prețurilor din piață, dar sperăm ca lucrurile să se așeze”, a spus managerul spitalului hușean.

Noua schemă gândită de Guvern pentru compensarea şi plafonarea preţurilor la electricitate şi gaze până la 31 martie, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei noncasnici, a intrat de marţi, 1 februarie, în vigoare. Executivul a aprobat OUG care conţine această schemă de sprijin pe 25 ianuarie 2022.

Principalele modificări faţă de schema care era în vigoare de la 1 noiembrie prevăd scăderea plafonului de la 1 leu pe kWh la 0,80 de lei pe kWh pentru energie electrică şi de la 0,37 lei pe kWh la 0,31 de lei pe kWh pentru gaze.

Deşi PSD a solicitat aplicarea schemei retroactiv, de la 1 ianuarie sau chiar de la 1 noiembrie, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat că acest lucru nu ar fi fost constituţional.

„Nu vrem să avem riscuri de neconstituţionalitate şi nicio lege nu acţionează retroactiv, de aceea nu se poate aplica retroactiv, ci de la termenul clar de 1 februarie. Vom discuta în coaliţie în perioada imediat următoare şi vom gândi ce vom face de la 1 aprilie. Avem mai multe scenarii”, a afirmat Popescu, în urmă cu o săptămână.

El a arătat că impactul bugetar al acestei scheme este de 3 miliarde de lei, bani care există în bugetul de stat.



https://vasluianul.ro/wp-content/uploads/2024/04/ciupi-jpg.webp