Mii de hectare de pe Valea Prutului, irigate printr-un sistem modernizat al ANIF Vaslui

0
994


Pentru a veni în sprijinul fermierilor de pe Valea Prutului, grav afectați de seceta pedologică extremă, ANIF-Filiala Teritorială de Îmbunătățiri Funciare Vaslui a pus în funcțiune în avans cu circa o lună față de graficul de execuție stabilit inițial, stația de pompare SPR 3 Bumbăta.Obiectivul face parte din investiția „Reabilitarea infrastructurii principale de irigații din amenajarea Albița Fălciu, județul Vaslui”. Inclus în Programul Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații din România, proiectul ce vizează sistemul de irigație de pe Valea Prutului are o valoare de peste 10 milioane de euro.

Pusă în funcțiune după 11 ani de pauză, stația de pompare de la Bumbăta asigură prelevarea din râul Prut a unui debit de circa 18.000 mc /h pentru irigarea unei suprafețe de 5.103 ha. „Prin reabilitarea acestei stații de pompare, Filiala Teritorială de IF Vaslui a intermediat legătura străveche dintre râul Prut și fermierii din această zonă, asigurând prin apa dătătoare de viață, condiții prin care fermierii să poată obține producții sigure și stabile.

Stația de pompare SPR3 Bumbata asigură și funcția de pompare a apei de desecare în râul Prut provenită de pe o suprafață amenajată pentru desecare de 5.655 hectare. Odată cu punerea în funcțiune a stației a fost dat în exploatare canalul de irigații existent care a fost reabilitat în cadrul aceluiași obiectiv de investiții. Canalul, cu o lungime de 3.500 m, asigură transportul apei de la SPR3 la mai multe puncte de livrare aparținând OUAI Lunca Banului și OUAI Oțetoaia pentru irigarea unei suprafete de 2.109 ha”, a precizat directorul ANIF Vaslui, Sandu Damian.

Primul punct de livrare deservit de acest canal este stația de punere sub presiune SPP 11 aparținând OUAI Lunca Banului care a fost modernizată în două etape cu fonduri europene, respectiv prin submăsura 125-a din PNDR 2007-2013 și submăsura 4.3.1-componenta de irigații din PNDR 2014-2020. Potrivit reprezentanților ANIF Vaslui, stația de pompare SPR3 Bumbata mai poate asigura apă pentru irigarea unei suprafețe 1.983 de ha pe care s-a constituit OUAI Vetrișoaia și care are în implementare un proiect de reabilitare a infrastructurii secundare de irigații de la plotul SPP12 prin submăsura 4.3.1.- componenta de irigații în cadrul PNDR 2014-2020, precum și pentru o suprafața de 1.011 ha în cadrul căreia sunt contractate parțial suprafețe pentru irigații prin contracte sezoniere pentru anul 2020.

„Transportul apei la punctele de livrare aparținând acestei organizații se va face prin infrastructura principală de irigații din administrarea ANIF- Filiala de IF Vaslui și va fi modernizată în a doua etapă în cadrul Programului Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații din România. Modernizarea se va realiza în cadrul unui nou proiect de invesții prin care se va reabilita o stație de repompare și 11,47 km de canale de alimentare și de distributie a apei pentru irigații și care în prezent se află în faza de proiectare. Pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a infrastructurii principale de irigații la obiectivele de investiții din cadrul Programului National de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații din România, Guvernul a alocat în acest an suma de 232 milioane de lei”, a completat directorul ANIF Vaslui.