Mitropolit Veniamin Costachi, cel supranumit și ”Luminatorul Moldovei”, evocat la 175 de ani de la trecerea în eternitate. Comuna Roșiești, gazda unui simpozion de excepție

0
1374

Consiliul Județean Vaslui încearcă să scoată la iveală din raftul de amintiri o serie de personalități care fac cinste județului și nu numai, dar care sunt străine multora dintre noi. Un exemplu este Mitropolitul Veniamin Costachi, unul dintre marii cărturari ai vremii, care s-a preocupat de organizarea învăţământului din Moldova, fiind un restaurator şi un îndrumător al şcolilor bisericeşti şi laice din ţară. La 175 de ani de la trecerea în eternitate, la Roșiești, satul natal al Mitropolitului Moldovei, s-au reunit personalități ale culturii române, din Iași, Roman, Suceava și Vaslui, pentru a-l evoca pe cel supranumit ”Luminatorul Moldovei”.Evenimentul omagial a debutat cu slujba parastasului, la biserica ”Pogorârea Sfântului Duh”, din satul Roșiești, după care Centrul Cultural ”Nicolae Bagdasar” a găzduit simpozionul național ”Mitropolit Veniamin Costachi-175 de ani de la trecerea în eternitate”. PS Ignatie, Episcopul Hușilor, le-a cerut localnicilor să facă demersurile de schimbare a denumirii comunei în Veniamin Costachi, ca un simbol de apreciere la aportul pe care l-a avut marele cărturar și traducător la dezvoltarea școlii românești.

”Este important să îl amintim și să-i cinstim memoria aici, în satul unde a văzut lumina zilei. Le mulțumesc tuturor celor implicați și celor care țin foarte mult ca personalitatea, anvergura spirituală, culturală a acestui Mitropolit să fie adusă în atenția celor care îi suntem urmași, și în calitate de slujitori ai bisericii, dar și credincioșii acestor locuri. Le mulțumesc celor care să îngrijesc să mențină aprinsă candela memoriei celui care s-a născut în aceste locuri binecuvântate. Reînnoiesc rugămintea către domnul primar și către locuitorii acestei comune să faceți demersurile necesare, conform legii, să schimbați numele localității „Roșiești” în „Veniamin Costachi”.

Oameni din toată țara, care s-au aplecat asupra personalității Mitropolitului Veniamin Costachi au auzit de Roșiești pentru că avea legătură cu el. Dacă nu s-ar fi născut aici Veniamin Costachi, nu știu câți ar fi auzit de această comună. Pentru a pune și mai mult în valoare pe acest mitropolit, atât pentru cei de astăzi, cât și pentru cei din posteritate, se impune să fie făcute demersurile pentru schimbarea numelui localității. Mult mai ușor va trezi curiozitatea în mintea celor care vor trece pe aici sau se vor uita pe harta României, văzând numele comunei „Veniamin Costachi”. El a avut un rol covârșitor în istoria Bisericii și a Neamului. Nu este nici simplu, dar nici imposibil. Toate lucrurile frumoase necesită jertfă”, a spus PS Ignatie.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a precizat că ținuturile Vasluiului au dat niște personalități mari, care au marcat istoria României, iar prin asemenea manifestări se dorește reîmprospătarea memoriei românilor că în aceste ținuturi s-au născut mari oameni, care au jucat și joacă un rol important în istoria acestei țări. ”Trebuie să remarcăm că în ținuturile acestea s-au născut niște figuri emblematice ale românilor. Și figurile acestea, ale românilor, cu toată contribuția lor uriașă, au fost trecute în uitare și noi parcă am fi primii oameni. Acesta a fost gândul care m-a tot frământat.

Cred că am făcut câte ceva prin organizarea acestor manifestări, dar n-am făcut destul. Vrem să facem tot ce ne stă în putință ca Veniamin Costachi să nu fie o figură a trecutului, pierdută undeva în memoria colectivă, ci o figură a prezentului, datorită valențelor personalității sale. N-a fost numai un om al bisericii, ci și unul dintre marii patrioți ai neamului românesc, atașat de idealurile poporului. A fost un om luminat, deschis, un om care s-a gândit la înlăturarea discriminărilor, a fost ctitor de școală de fete. Lucrurile acestea trebuie să le transmitem oamenilor, care să fie învățătura celor de astăzi, să aibă o zestre și să știe că nu sunt la începutul unei epoci”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

În cadrul simpozionului au susținut comunicări PS Ignatie, Episcopul Hușilor, prof. univ. dr. Constantin Cucoș , prof. univ. dr. Constantin Dram, ambii de la Universitatea ”Al. I. Cuza” Iași, prof.dr. Cătălin Turliuc, de la Academia Română, filiala Iași, prof. Constantin Clit, de la Colegiul ”Cuza Vodă” Huși, prof.dr. Elena Monu, de la Academia Bârlădeană, preot prof.dr. Aurel Florin Țuscanu, de la Episcopia Romanului și Bacăului, și Arhid. lector dr. Vasile Demciuc, de la Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava. La final, primarul comunei Roșiești, Florin Anea, a înmânat mai multe plachete omagiale, mulțumindu-le celor care au creionat evenimentul pe măsura valorii personalității omagiate. Organizatorii evenimentului au fost Primaria si Consiliul Local Rosiesti, Consiliul Județean Vaslui, Episcopia Hușilor, Biblioteca Județeană ”Nicolae Milescu Spătarul” și Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui.