Nor radioactiv în nordul Europei, mai multe țări baltice sunt în alertă!

0
240


PERICOL MAXIM… Finlanda, Suedia și Norvegia au înregistrat în ultimele zile niveluri neobișnuite de radioactivitate de origine umană, o creștere inofensivă pentru om care, potrivit unui institut olandez, și-ar afla sursa în vestul Rusiei sau la vest de această țară, notează AFP.Organizația pentru Interzicerea completă a testelor nucleare (CTBTO), ale cărei stații permit, de asemenea, măsurarea creșterii radioactivității de origine civilă, a publicat o hartă pe Twitter indicând zona de origine probabilă a sursei, potrivit măsurătorilor sale.

Sectorul acoperă treimea de sud a Suediei, jumătatea de sud a Finlandei, Estonia, Letonia, precum și o largă zonă înconjurând frontiera de nord-vest a Rusiei, inclusiv orașul Sankt Petersburg.

Acești izotopi (mai ales cesiu 137, cesiu 134 și ruteniu 103) „sunt foarte probabil de origine civilă. Suntem în măsură să indicăm regiunea probabilă a sursei, dar nu face parte din mandatul CTBTO să determinăm originea exactă”, a comentat pe Twitter secretarul general al organizației cu sediul al Viena, Lassina Zerbo.

Producătorul rus de energie nucleară Rosenergoatom a dezmințit orice incident la cele două centrale pe care le exploateazăîn acest sector.

„În centralele nucleare Leningradskaia și Kolskaia nu a fost înregistrată nicio anomalie”, a declarat un purtător de cuvânt al agențiilor ruse de presă. Emisiile „nu au depășit valorile de control pentru perioada indicată” și „nu a avut loc niciun incident legat de degajări de radionuclizi peste nivelurile stabilite”, a adăugat el.

Potrivit calculelor efectuate de Institutul olandez pentru sănătate publică și mediu (RIVM), „radionuclizii provin din direcția Rusiei de vest”, chiar dacă măsurătorile nu permit o localizare mai precisă.

Nuclizii înregistrați sunt artificiali, deci de origine umană, iar compoziția lor „poate indica deteriorarea unui element combustibil într-o centrală nucleară”, a subliniat autoritatea olandeză într-un comunicat.

Pe lângă Rusia, în sector mai exploatează reactoare nucleare Finlanda și Suedia, dar nu a fost semnalat niciun incident. Țările baltice nu au reactoare active, Lituania închizând singura sa centrală nucleară de origine sovietică în cadrul acordurilor de aderare la Uniunea Europeană.