SCHIMBARE TOTALĂ… De pe vremea lui Ceaușescu nu a mai văzut județul Vaslui investiții atât de mari și de importante în irigații, așa cum se întâmplă de câțiva ani, de când filiala ANIF Vaslui este condusă de un om care cunoaște la metru pătrat activitatea din filială, inginerul Sandu Damian.
Astfel, Filiala Teritorială de Îmbunătățiri Funciare Vaslui a pus în funcțiune, recent, în cadrul Programului Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații, stația de pompare SPR1 Pogănești si canalul de alimentare pentru irigații CA 2, în lungime de 8.630 m, lucrări realizate în cadrul obiectivul de investitii „Reabilitarea infrastructurii principale de irigații din amenajarea Albița-Fălciu, jud.Vaslui”.
Punerea in funcțiune a acestei stații de pompare asigură, acum, irigarea unei suprafețe 3.145 hectare, pe care este înființată Organizația Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI) Pogănești .
„Această stație de pompare asigură prelevarea apei din râul Prut și pomparea acesteia în canalul de irigații CA2 ce deservește punctele de livrare SPP4, SPP5 și SPP6 aparținând Organizației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații Pogănești.
Să precizăm că reabilitarea stației de pompare SPR1-Pogănesti a constat în refacerea prizei la râul Prut, înlocuirea celor două conducte de aspirație din metal cu Dn 900 mm (ce erau într-un stadiu avansat de coroziune) cu conducte PAFSIN cu diametrul nominal DN 900 mm, înlocuirea a patru bucăți agregate de pompare cu agregate de pompare noi, având debitul nominal de 2340 mc/h, cu o înălțime de pompare de 7,5 m, înlocuirea instalațiilor hidomecanice, înlocuirea instalațiilor electrice, reabilitatea instalației de amorsare a pompelor, înlocuirea conductei de refulare existente din metal aflată în stadiu avansat de coroziune cu conducta PAFSIN având Dn 1000 mm, precum și efectuarea de lucrări de reabilitare a clădirii stației de pompare și a imprejmuirii acesteia”,
anunță directorul Damian.
Stația SPR1 Pogănești, fiind o stație de pompare reversibilă, poate asigura și pomparea apei în râul Prut, din incinta de desecare Albița-Fălciu, de pe o suprafață de 2.430 hectare.
La nivelul județului Vaslui, suprafața totală contractată pentru irigații este de 14.465 hectare. Până în prezent, s-a irigat o suprafață totală de 5.556 hectare, pe care sunt înființate culturi de grâu, porumb, sfeclă de zahăr , floarea soarelui, plante furajere şi livadă.
Numai în amenajarea Albița-Fălciu, din suprafața contractată de 13.870 hectare s-a irigat o suprafață de 5.095 ha, iar în amenajarea de irigații Mânjești, din suprafața contractată de 595 hectare, s-au irigat 461 hectare.
„Livrarea apei de irigații la punctele de livrare s-a efectuat GRATUIT, în baza Legii nr.133/2017, completată cu Legea nr.130/2018, iar cheltuielile aferente sunt suportate de către ANIF în limita bugetului aprobat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, de la bugetul de stat”,
mai spune directorul ANIF Vaslui.
Investiții ANIF Vaslui