“Copiii Vasluiului nu au bani să închirieze terenuri sintetice”
CURAJOS… Fost președinte de club, fost director executiv al FC Vaslui, în perioada de glorie a acestui club, Octavian Apetrei a decis să intre în politică. I-a plăcut modul deschis în care se pun problemele în Partidul Verde, al omului de televiziune Florin Călinescu, așa că a făcut pasul spre o echipă tânără, deși cu oarece emoții.
Alături de tineri vasluieni care fac primii pași în politică, precum Marian Grădinaru sau Bogdan Juverdeanu, Octav a făcut pasul spre o candidatură la Consiliul Local din partea Verzilor, în 27 septembrie 2020. Și-ar dori să ajungă consilier în CL Vaslui, mai ales că are destulă notorietate în oraș, pentru a explica în legislativul local ce își dorește să facă pentru orașul în care s-a născut și trăiește. Dar, totul va depinde de decizia pe care vasluienii o vor lua pe 27 septembrie, dacă Verzii lui Călinescu vor avea câștig de cauză în oraș. Octav recunoaște că este începător în politică, la cei 44 de ani. Este căsătorit și are doi copii frumoși și talentați, dintre care un băiețel, David, a fost printre cei mai buni juniori la tenis de câmp, din România.

“Îmi iubesc familia, sunt alături de copiii mei și văd că lucrurile în Vaslui pot fi îmbunătățite, în diverse zone ale orașului. Mi-aș dori, dacă voi ajunge în Consiliul Local, să aduc o schimbare de optică în ceea ce privește drepturile copiilor. Câți dintre copiii de astăzi știu de jocurile copilăriei noastre? Câți au auzit de șotron, de țigle, de tot felul de jocuri amuzante, care ne adunau în stradă? Tocmai asta îmi doresc, să facem în așa fel, cu investiții minime din partea comunității, pentru a-i desprinde de la telefoanele mobile, de pe tablete sau calculatoare, să facă mișcare”,
explică fostul director executiv al galben-verzilor.
Octav Apetrei crede că șansa reală de dezvoltare a orașului sunt investițiile în Educație. Un sector în care primăria a făcut până acum pași concreți, însă sunt și lucruri care ar trebui făcute, investiții cerute de tineri.

“Am fost pe afară și am dorit să merg la un teren public, pentru a face mișcare. Am întrebat cât este ora pentru închiriere, însă mi s-a spus că nu se percep tarife, pentru că banii din care s-a realizat terenul vin de la comunitate și sportul se practică în mod gratuit. De ce nu am face una ca asta și la Vaslui?
Aș propune în Consiliul Local să căutăm spații pentru astfel de terenuri, pentru tenis de câmp, tenis cu piciorul, baschet, orice sport vă gândiți, să intre toată lumea și să facă mișcare acolo. Copiii Vasluiului, în primul rând, au nevoie de astfel de proiecte. Cu doi ani în urmă, am mers cu fiul meu la terenurile de sport din oraș, să facem mișcare. Peste tot, închis! Cum să mai facă mișcare tinerii, dacă pui lacătele pe toate terenurile?”, se întreabă Apetrei.
Una din zonele uitate de autorități, spune Apetrei, este cea a fostei baze sportive de la Movas, acolo unde există un ștrand uitat de timp, nefolosit de 30 de ani, o zonă de spații părăginite, care ar putea deveni spații de joacă. “Să se redeschidă ștrandul de la Movas, să se facă acolo terenuri de fotbal, de tenis, cât poate să coste o astfel de investiție? Sunt atâția copii în zonă, ar avea unde să se joace.
Îmi amintesc și de fostul ștrand, dar și de terenurile de la baza sportivă de la stadion, care zac nefolosite. Până vom face bază olimpică acolo, de ce nu sunt date în folosință, pentru vasluieni? Îmbătrânim și copiii noștri devin adolescenți, iar acel ștrand nu se mai deschide”,
explică Octav.
Dar, Educația înseamnă și altceva pentru Apetrei, care trece prin problemele cu care se confruntă atâția investitori locali. Nu mai sunt meseriași în niciun domeniu, liceele din Vaslui nu pregătesc astfel de persoane specializate în diverse domenii, iar cei care se pregătesc în oraș fug în Uniunea Europeană, după ce termină 12 clase.
“Am dat anunț la AJOFM, pentru că am nevoie de mecanici auto, electrician, vopsitor. Credeți că a venit cineva să se angajeze? Nu! Pentru că nu mai sunt meseriași în Vaslui, iar cei care conduc învățământul, de comun acord cu primăria și Consiliul Local, ar trebui să se gândească serios la aceste lucruri.
Vrem să atragem investitori în oraș, suntem de acord cu toții. Aș lupta în Consiliul Local pentru a aduce investitori. Dar, pentru asta, cei care vin cu afaceri aici au nevoie de personal specializat, de infrastructură, de utilități. Nu găsesc ceea ce au nevoie la Vaslui? Pleacă în altă parte”,
explică tânărul candidat la CL Vaslui.
Și, mai este o problemă gravă cu care toți vasluienii se vor confrunta, pe care doar Consiliul Local o poate rezolva: problema parcărilor. În câțiva ani, spune Octav Apetrei, municipiul reședință va fi sufocat de mașini, iar soluția este realizarea de noi parcări. “Orașele civilizate au apelat la parcări cu plată. Poate nu știți, dar multe persoane fizice sau juridice, care nici nu plătesc impozite în Vaslui, blochează străzile cu mașini înmatriculate în alte județe, în timp ce noi, vasluienii, nu avem locuri de parcare. Asta, cu siguranță, e problemă pentru un consilier local, aș ști ce să propun vasluienilor”,
explică fostul director executiv al galben verzilor.
“Copiii Vasluiului merită o șansă! Să-i scoatem din case, să-i despărțim de telefoane și să-i scoatem la joacă, pe terenuri construite de comunitate. Copiii nu au bani să închirieze terenuri cu gazon sintetic”,
mai spune Octav Apetrei.
