Omul de afaceri Constantin Duluțe, donație impresionantă pentru muzeul din Bârlad

0
339
Advertisement

GENEROZITATE… La Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad va fi inaugurat, pe 21 iunie, cel mai mare telescop destinat publicului pentru observații solare, din România.

Achiziția acestui instrument a fost posibilă prin generozitatea sponsorilor: S.C. Vinicola Averești 2000 S.A., reprezentată prin administrator Constantin Duluțe, și S.C. Top Gel Prod S.R.L. Craiova, reprezentată prin președinte Petre Popa. În cadrul acestui demers a fost implicată și Primăria Municipiului Bârlad, reprezentată prin primarul Dumitru Boroș.

Inaugurarea oficială va avea loc cu prilejul eclipsei parțiale de Soare din dimineața zilei de 21 iunie 2020. Telescopul Lunt are apertura de 152 mm și distanța focală de 900 mm. Este construit special pentru observații solare în H-alpha, cu filtru de blocare B3400.

Este cel mai mare și modern telescop pentru observații solare aflat în dotarea unei instituții publice din România.

Odată cu achiziția telescopului pentru observații solare, publicul va avea ocazia să viziteze Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad și pe timp de zi, pentru a observa cea mai apropiată stea de Pământ – Soarele. Telescopul solar Lunt este conceput în așa fel încât să observăm în condiții de siguranță cele mai fine detalii din atmosfera solară: protuberanțe, filamente și erupții solare.

De asemenea, instrumentul va fi folosit pentru fotografierea suprafeței soarelui cu scopul popularizării științei și astronomiei în rândul publicului vizitator. Eclipsa parțială de Soare din 21 iunie 2020 va fi vizibilă și din România.

La Bârlad magnitudinea acesteia va fi aproximativ de 0.984 (3,64%). Durata eclipsei: 1 oră. Începutul eclipsei: 08.13; Faza maximă: 08.43; Sfârșitul eclipsei: 09.14. Publicul vizitator va avea ocazia să privească în premieră națională eclipsa parțială de Soare cu ajutorul telescopului Lunt recent achiziționat.

Print Friendly, PDF & Email