Omul de afaceri Ionel Sandu, candidatul AUR la Primăria Vaslui, a fost protagonistul unei întâmplări mai puțin obișnuite, produsă în singurul cimitir al Vasluiului, Eternitatea.
Acesta a povestit pățania în cadrul unei conferințe de presă, vorbind despre umilința la care sunt supuși vasluienii care vin la cimitir pentru a-și plânge morții.
”În fiecare zi de 8 martie, pentru familia Sandu era un moment deosebit. Sărbătoream ziua de nastere a tatălui meu și pe surorile mele. Asta a fost dintotdeauna, în copilăria mea. Părinții mei s-au dus, iar sora mea ne-a părăsit la 40 de ani, dar în memoria mea au rămas acele momente frumoase.
Zilele trecute, am fost la părinții mei, la Corni Albești, am depus flori și am aprins o lumânare. Zilele acestea, mi-am dorit să ajung la sora mea, dar nu am reușit să ajung de 8 martie, cu ploile astea.
Astăzi (joi, 14 martie, n.r.), mai spre amiază, văzând că s-a înseninat puțin și s-au mai depărtat norii, am mers în cimitir.
Dragii mei, este jale! Nu avem cimitir, la Vaslui! M-am împiedicat, am mers prin alei săpate, cimitirul ăsta are mormânt lângă mormânt, deci mare problemă. Ce ne facem noi, cu problema asta?
Au fost atâtea și atâtea mandate de primar, iar domnul primar în funcție nu a pomenit niciodată de așa ceva. Ce să vă spun, nevoia unui cimitir, cred eu, e primordială, la Vaslui. Am simțit-o pe pielea mea”, a spus omul de afaceri.
Referendum pentru un nou cimitir. ”De ce nu am prelungit cimitirul la fostele sere?”
Pan
Politicianul de la AUR a făcut o propunere interesantă, aceea de a iniția un referendum, pentru ca vasluienii să spună unde doresc să se facă un nou cimitir. (foto: pantofii plini de noroi ai omului de afaceri vasluian)
”Acum câțiva ani, am făcut un act de caritate, pentru un fost coleg de la Apele Române. Neavând familie, neavând nimic, l-am înmormântat.
Ce credeți că s-a întâmplat? Nu i-am mai găsit nici măcar mormântul! O fi căzut pe mafia mormintelor, nu știu ce se întâmplă, dar nu i-am mai găsit nici măcar mormantul.
Oare, zic eu, acolo unde au fost serele si unde s-au hrănit 50 de familii, acolo unde produceam flori ieftine – unde, acum, este un parc, în care nu prea vedem mai nimic – nu se putea lua decizia prelungirii actualului cimitir, să rezolvăm o problemă, care cred eu că este foarte, foarte importantă pentru comunitate?
Vorbim de dezvoltarea Vasluiului, vorbim de probleme foarte importante. Dar, bag de seamă că foarte important este să vorbim de nevoia de bază a cetățeanului, respectiv apa, canalul, gunoiul, foarte important, cimitirul. Nici nu mai spun de parcări și toate alea.
De ce sunt intrigat? Pentru că, astăzi, am înțeles că în Consiliul Local s-a discutat Strategia de dezvoltare a orașului pe următorii 4 ani. Ce am văzut acolo? Am văzut grădini botanice, am văzut alei senzoriale, ce-or fi alea chiar nu știu.
Am văzut orice altceva, numai bazaconii, dar nu am văzut un cimitir. Nu am văzut o nevoie din partea cetățenilor. Am auzit că se vrea să facă un cimitir undeva în vechiul poligon (în zona Penitenciarului, la Muntenii de Jos, n.r.).
Am stat de vorbă cu constructorii și mi-au spus că la două pene de hârleț, acolo, dau de apă. Cum să faci cimitir acolo? Oare ce respect avem noi pentru morții noștri? Care-i deosebirea între oameni și animale, dacă nu avem respect pentru morții noștri?
Stimați aleși, într-o zi ajungem toți acolo și ne dorim ca cineva să vină, să ne aprindă o lumânare. Dar, unde să ne pună acea lumânare, dacă noi suntem ingropați departe de oraș?
Sunt foarte nervos, nu pentru haine, acestea să spală, nu asta e problema. Problema e că sunt bătrânele, sunt oameni în vârstă, seniori, sunt oameni care vor să pună o lumânare.
Consider prioritatea zero a Primăriei Vaslui, să facă în așa fel încât să prindă pentru urgență majoră un cimitir.
Dacă nu sunt în stare, eu mă angajez să fac cheta cu colegii mei antreprenori, o să punem mână de la mână și o să cumpărăm 10-20 de hectare pentru un nou cimitir.
O să facem un referendum cu cetățenii din Vaslui, să vedem care este zona potrivită, pentru că nu putem să luăm decizii după cum ne place nouă, că, deh, mie, ca primar, acolo cred eu că e bine să fie cimitirul.
Nu e așa, trebuie să cerem părerea cetățenilor.
Trebuie să facem un referendum, să spună cetățenii unde vrem să facem cimitir, pentru că vrem, nu vrem, cu toții ajungem acolo. Haideți să avem un respect pentru morți! Haideți să avem un respect pentru oamenii care nu mai sunt între noi!
Consider că este o prioritate zero, să începem cu nevoile de bază ale vasluienilor, de la o discuție despre cimitir, apă, canalizare, tot ce înseamnă parcări.
Să ascultăm cetățenii, le ascultăm nevoile, să vedem ce probleme sunt, adunăm administratorii de blocuri și ascultăm problemele.
Nu văd în Consiliul local nici măcar un șef de scară, nu mai zic de bloc sau administrator, deci în viitorul. În viitorul Consiliu local, cu siguranță se va găsi un administrator, 90 % din sau poate mai mult dintre cetățeni locuiesc la bloc. Trebuie să fie reprezentați de cineva.
Astăzi, m-am convins, dacă nu eram convins până acum, că trebuie să începem cu nevoile primare în piramida nevoilor, deci trebuie să începi cu nevoile primare, să vedem nevoile primare, să întrebăm cetățenii care sunt problemele lor și abia după asta să încercăm să le rezolvăm problemele majore”, a mai spus Ionel Sandu.