OMUL SFINȚEȘTE LOCUL: Astăzi, se împlinește un an de la sfințirea capelei cu 4 “nași” episcopi!

0
581

16 mai 2019. Pe o ploaie rece și persistentă, aproape 1.000 de credincioși din tot județul Vaslui asistau la slujba de sfințire a capelei din curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui. Patru înalți prelați ai Bisericii Ortodoxe Române – ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Prea-Sfinția Sa Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Prea-Sfinția Sa Macarie, Episcopul Europei de Nord, și Prea-Sfinția Sa Ignatie, Episcopul Hușilor – au dorit să fie în mijlocul credincioșilor vasluieni, oferind un moment de credință ortodoxă unicat în județul Vaslui, în ultimii 30 de ani.

Astăzi, la un an de zile de la acel eveniment, cocheta capelă din curtea DGASPC Vaslui este spațiul luminos în care beneficiarii din sistemul de protecție, dar și angajații instituției, pot veni să se închine.

“Pentru noi, sfințirea capelei a fost și va rămâne o mare sărbătoare. Cu mari eforturi, am reușit să ridicăm o capelă unică în România, la nivel de instituții”, explică părintele Petru Damian, sufletul acestei capele minunate.

“Nădăjduim că rugăciunile noastre vor aduce bucurie și credință în sufletele tuturor celor care vor trece pragul acestui locaș. Este construit lângă o instituție care se ocupă de destinele unor persoane care au nevoie de sprijinul societății, inclusiv copii care au în grijă copii cu nevoi reale și ajutor“, spunea Prea-Sfințitul Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, după slujba din capelă, cu un an în urmă.

Corala Armonia, din Constanța, a cântat mai multe piese religioase de o frumusețe aparte, care i-au vrăjit, la propriu, pe credincioși, făcând ca ziua să fie perfectă.

Relația specială a Înalt Prea-Sfințitului Teodosie cu preotul Damian

“Înalt-Prea Sfinția Sa Teodosie este legat sufletește de părintele paroh Petru Damian, cel care a studiat la Constanța și i-a fost aproape timp de câțiva ani de zile. Prea-Sfințitul Părinte Galaction a fost, pentru o vreme, duhovnicul părintelui Damian și nu a pregetat să vină la Vaslui, să participe la această sfințire. Nu în ultimul rând, Prea-Sfințitul Părinte Episcop Macarie a venit din Europa de Nord, acolo unde sunt mulți vasluieni, tocmai pentru a duce mesajul de credință, la mii de kilometri distanță de casă”, remarca, la sfințire, Prea-Sfințitul Părinte Ignatie.

La un an de zile de la acele evenimente memorabile, în curtea capelei ar fi trebuit să se organizeze o impresionantă slujbă religioasă.

Preotul Petru Damian stabilise alături de directorul general. ec. Ioan Buruiană (pe cei doi îI leagă o veche prietenie duhovnicească, n.r.), programul acțiunilor aniversare. Asta, în condițiile în care în anul scurs, cu sprijinul financiar al conducerii și al angajaților de la DGASPC Vaslui, în fața capelei s-au amenajat două frumoase troițe și un parc cu un gazon impecabil.

Preotul Petru Damian

Pandemia de coronavirus a schimbat planurile, iar sărbătoarea capelei de la DGASPC va rămâne în sufletele tuturor celor care au trecut măcar o dată pragul lăcașului de cult.

Părintele Damian crede că slujba de 1 an de zile va fi oficiată de Sf. Pantelimon

Dacă lucrurile vor merge bine pe plan național, slujba religioasă dedicată primului an de existență a capelei se va programa pe 27 iulie, de Sf. Pantelimon, hramul capelei.

Acum, la un an de la slujba de târnosire, nu putem să nu remarcăm eforturile preotului Damian, cel care a făcut posibilă minunea din curtea DGASPC Vaslui.

Să mai reamintim și faptul că picturile din micuța și cocheta capelă a DGASPC sunt realizate de Constantin Mardare, profesor de arte plastice, fost beneficiar al sistemului de protecție a copilului.

“Le mulțumesc, la acest moment de bucurie, colegilor din sindicatul național DGASPC, conducerii instituției, Consiliului Județean, tuturor celor care au fost alături de noi.

Fie ca acest sfânt locaș să fie spre slava lui Dumnezeu, spre mântuirea oamenilor, a celor cu care lucrăm”, este mesajul părintelui Petru Damian.

Troițe