Local

Parc gigant de turbine eoliene în județul Vaslui, 31 de turbine vor fi ridicate în zona Negrești

Un proiect-gigant de producţie a energiei electrice din surse regenerabile, care va cuprinde 31 de turbine eoliene, a primit, luni, acordul de mediu pentru a fi amplasate în nordul judeţului Vaslui, informează Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului. 

„La mai puţin de o lună de la emiterea acordului de mediu pentru proiectul „Parc eolian Hoceni – Dimitrie Cantemir”, care include 31 de turbine de 6,6 MW fiecare, un alt proiect-gigant de producţie a energiei electrice din surse regenerabile a primit, azi, Acord de mediu, de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Vaslui.

Este vorba despre alte 31 de turbine ale Helios & Wind Energy, cu o capacitate totală de 186 MW/ oră, care vor fi amplasate pe 24 de hectare, în cinci localităţi din nordul judeţului. Planurile prevăd construirea unui parc eolian compus din 31 de generatoare electrice eoliene având o putere de 6 MW fiecare, respectiv o putere totală de 186 MW/ oră.

Proiectul prevede linii electrice subterane interne de medie tensiune, cu o lungime totală de 48.860 m, căi noi de acces, cu o lungime totală 6.323 m şi platforme tehnologice, cu o suprafaţă totală de 68.591 mp.

Fundaţiile turbinelor vor ocupa o suprafaţă totală de 14.012 mp, iar staţiile de transformare şi de stocare vor ocupa aproximativ nouă hectare”, se menţionează în comunicat.

Suprafaţa ocupată permanent de acest proiect este de 240.107 mp (24.01 hectare) şi este defalcată pe raza comunelor Oşeşti, Rebricea, Ştefan cel Mare, Vultureşti şi a oraşului Negreşti. Accesul spre noul parc eolian se va face dinspre drumul judeţean DJ 207, din localitatea Oşeşti.

„Alături de parcul eolian care a primit Acord de mediu în luna aprilie, noul parc aproape că dublează capacitatea de producţie a energiei electrice produsă de vânt, doar în judeţul Vaslui, putând asigura alimentarea cu energie electrică a sute de mii de locuinţe.

Conform documentului se recomandă evitarea lucrărilor care generează zgomot ridicat în perioada 15 aprilie – 15 iulie, când este sezonul de cuibărire pentru majoritatea speciilor de păsări.

Deşi impactul prognozat este unul nesemnificativ, pentru reducerea la minim a deranjului asupra speciilor de păsări specialiştii noştri recomandă evitarea lucrărilor de amenajarea a drumurilor, fundaţiilor şi platformelor turbinelor precum şi săparea şanţurilor pentru conductorii electrici în această perioadă”, a declarat Laurenţiu Alexandru Păştinaru, preşedintele ANPM.

În prezent, în judeţul Vaslui, se află în procedură de evaluare a impactului asupra mediului alte 14 proiecte eoliene menite să valorifice potenţialul eolian al Podişului Moldovei.

Adrian Preda

Recent Posts

Alexandru Brădățan, Andreea Hăisan, Matilda Pascal Cojocărița și Ecaterina vin la Ziua Comunei Ștefan cel Mare. ”Îi așteptăm pe toți vasluienii”

Astăzi, la Statuia Domnitorului Moldovei, din satul Cănțălărești, vasluienii petrec la Ziua Comunei Ștefan cel…

8 ore ago

IPJ Vaslui: În ce condiții rămâneți fără permis de conducere, după analizele drug-test

COMUNICAT DE PRESĂ... ”Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public în sensul că ”O.U.G…

o zi ago

Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Onilă, dă vina pe inteligența artificială pentru filmulețele porno

Condamnat la opt ani de închisoare pentru viol și agresiune sexuală, Corneliu Onilă susține în…

o zi ago

Ard două case la Lipovăț, pompierii sunt la locul incendiului

În urmă cu puțin timp, un apel 112 a anunțat izbucnirea unui incendiu în satul…

o zi ago

Muncitorul de la Drumuri Naționale Bârlad, spulberat de o mașină de Ucraina, a murit în spital. Anunțul DRDP Iași

Un drumar din cadrul Secției Drumuri Naționale Bârlad  la datorie. DRDP Iași anunță cu tristețe…

o zi ago

Cadavrul unui bărbat din Negrești a fost descoperit în pădurea Chițoc, joi dimineață

Caz șocant, anchetat de procurorii și polițiștii vasluieni. Joi dimineață, un apel la 112 anunța…

2 zile ago