Parlamentar de Vaslui: „Marea Britanie este țara de adopție pentru aproape 600.000 de români”

0
422

DISPUTĂ EUROPEANĂ… Președinta Comisiei pentru afaceri europene, senatoarea PSD de Vaslui, Gabriela Crețu, a participat vineri, 26 iunie, la videoconferința în format on-line a președinților comisiilor pentru afaceri europene cu Michel Barnier, negociatorul-șef al UE pentru Brexit, organizată de Grupul operativ pentru relațiile cu Regatul Unit (UKTF).

În discuțiile cu parlamentari din toată Europa, senatoarea Crețu a spus că este preocupată cu privire la perioada scurta rămasă pentru încheierea unui tratat care să stabilească condițiile relațiilor viitoare dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii.

Gabriela Crețu a arătat că România este deosebit de interesată de forma pe care o vor avea aceste relații, atât ca membră a Uniunii Europene, cât și ca partener al Regatului Unit în raportul bilateral, cu atât mai mult cu cât Marea Britanie este țara de adopție pentru aproape 600.000 de români.

„Soarta acestora este primul element de preocupare pe care îl avem”, a subliniat Crețu. Președinta Comisiei pentru afaceri europene a menționat că regretă poziția adoptată de echipa britanică de negociere, care, pe lângă perturbările și întârzierile generate de pandemie, subminează și posibilitatea atingerii unui acord în timp util pentru a fi ratificat de parlamentele naționale.

Poziția echipei de negociere este cu atât mai surprinzătoare cu cât Marea Britanie are de pierdut în urma neîncheierii unui acord, ponderea Uniunii Europene în schimburile economice cu Marea Britanie este de doar 8 la sută, în timp ce a Marii Britanii este de 47 la sută, a explicat Gabriela Crețu.

„Ne exprimăm sprijinul pentru eforturile deosebite depuse de echipa lui Barnier în procesul de negociere și ne exprimăm speranța ca, pe parcursul președinției germane, să se încheie un acord cu beneficii importante pentru ambele părți”,

a concluzionat președinta Comisiei pentru afaceri europene.