Pe lângă secetă și Covid, mai avem și focare de pestă porcină africană la Vaslui!

0
292




ALERTĂ… Ieri, la solicitarea DSVSA Vaslui, Instituția Prefectului – județul Vaslui a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor ( CLCB ) Județul Vaslui, care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane în confirmare la mistreți, pe Fondul de Vânătoare nr. 47 Siliștea, județul Vaslui.









Pe 6 august, Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală București (IDSA), a confirmat cazul de pestă porcină africană la o femelă de mistreț în vârstă de 36 luni din Fondul de vânătoare nr. 47 Siliștea, aparținând AJVPS Vaslui.

DSVSA Vaslui a întreprins, de urgență, mai multe măsuri. În zona infectată, pe o rază de 8 km în jurul cazului de suspiciune, sunt cuprinse următoarele fonduri de vânătoare: 47 Siliștea – AJVPS Vaslui, 44 Mireni – AVPS Șoimul Dunărean, 45 Puiești- AVPS Șoimul Dunărean. În zona tampon – 5 Km de la zona infectată – sunt cuprinse următoarele fonduri de vânătoare: 46 Voinești ( AS Hubertus 2000), 12 Perieni ( AVP Bourul Vaslui ), 48 Bogdănița și 49 Băcani ( AJVPS Vaslui), 18 Floreni ( Direcția Silvică Vaslui).

„Întrucât mistrețul reprezintă un potențial rezervor al virusului Pestei Porcine Africane, fapt confirmat de apariția acestor cazuri în ultima perioadă, ceea ce poate duce la transmiterea prin diverși vectori la porcii domestici din gospodăriile populației, facem apel din nou, pe această cale la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor.

Pe fiecare fond de vânătoare din zona afectată se va realiza catagrafia efectivului de mistreți și prădători. Paznicii de vânătoare vor efectua patrulări zilnice, pentru a depista porci mistreți morți sau bolnavi”,

anunță DSVSA.

Având în vedere dinamica evoluției virusului pestei porcine africane, DSVSA Vaslui reamintește măsurile care trebuie aplicate pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA), după cum urmează:

Este permisă sacrificarea tradițională a porcilor crescuți în gospodăriile populației pentru consumul propriu dar, în cazul în care proprietarul de porcine constată modificări ale stării de sănătate a animalului, va anunța de urgență medicul veterinar de liberă practică împuternicit de la nivelul Circumscripției Sanitare Veterinare de Asistență de pe raza teritorială respectivă, în vederea examinării antemortem sau post-mortem a animalului și a recoltării de probe ( dacă situația o impune), în vederea examinării de laborator.

Este obligatorie anunțarea medicului veterinar de liberă practică dacă:

  • înainte de sacrificare, apar unele modificări a stării de sănătate a animalului ( inapetență, febră, pielea se înroșește, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă sangvinolentă, diaree abundent sangvinolentă, etc.);
  • după sacrificarea animalului, există unele modificări ale organelor interne și anume: splină mult mărită de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii ( la nivelul limfonodulilor, seroaselor), acumulări de lichide în cavități, etc.).