Pensiile speciale nesimțite din județul Vaslui rămân în vigoare

0
871

Foștii procurori și judecători din județul Vaslui rămân cu indemnizațiile de zeci de mii de lei neatinse. Asta, după ce CCR a decis că nu ar fi constituțional să fie tăiate și în pofida protestelor a milioane de români.

Curtea Constituțională a României a decis ca pensiile speciale să rămână în vigoare. Cel mai bogat pensionar din România primește peste 10 mii de euro lunar, în timp ce un fost judecător din Vaslui ia în jur de 30.000 de lei pensie, lunar.

CCR a admis miercuri sesizarea Avocatei PSD, Renate Weber, privind legea pensiilor speciale. Astfel, vor rămâne în vigoare toate pensiile speciale, hotărârea fiind luată cu unanimitate de voturi.

Camera Deputaților a adoptat, în luna ianuarie, cu 247 voturi „pentru”, niciun vot „contra” și 21 de abțineri, proiectul privind eliminarea pensiilor speciale. Documentul prevedea eliminarea pensiilor speciale, cu excepția celor ale militarilor și polițiștilor.

Cum să-și taie singuri craca de sub picioare judecătorii CCR?

Amintim că președintele CCR, Valer Dorneanu, primește 2 pensii speciale: conform newsweek.ro, acesta a încasat, în 2018, 322.000 de lei din pensia de magistrat și 74.000 de lei din cea de fost parlamentar.

Se mai știe și că Gheorghe Bălășoiu este românul care încasează cea mai mare pensie, într-un cuantum de 73.890 de lei, adică peste 15.000 de euro lunar. 7.189 de lei sunt opriți ca impozit. Așadar, cel mai bine plătit pensionar din România primește în mână, lunar, 66.701 lei.

Un număr de 9.463 de români primeau pensie specială la finele lunii martie 2020, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), scrie Agerpres.

Ei primesc aproape 114 milioane de de lei, cea mai mare parte de la bugetul de stat, deoarece contribuția lor acoperă doar o mică parte din pensia primită.