Pentru a reuși în afaceri trebuie să pui multă pasiune, spune Eduard Cazacu, din Murgeni

0
1660


UN FERMIER DE SUCCES… Imediat ce ieși din Murgeni, pe un deal de pe care orașul se vede ca în palmă, se zărește ferma omului de afaceri Eduard Cazacu. O fermă de vaci unicat în zona Moldovei, mai ales că investitorul are aici peste 300 de capete de vaci și viței din rasa Holstein Friză, fiind invidiat de mulți crescători de animale din județul Vaslui.„Am cumpărat vaci din toată Europa, pentru că, la noi, în România, nu am mai găsit vaci de care aveam nevoie, cu productivitate mare. Este păcat pentru ceea ce s-a petrecut în sectorul zootehnic din România. În 1990, aveam în țară în jur de 7 milioane de vaci, acum avem abia în jur de 1 milion. O nenorocire”,

spune investitorul.

Cumva, cumva ar fi o oarecare speranță că acest sector își va reveni, spune Cazacu, pentru că mulți proprietari de animale din județ sau din zona Moldovei i-au bătut în poartă, în ultimul timp, și i-au cerut sfaturi, despre cum ar putea cumpăra vaci Holstein sau ce tratamente și ce alimentație este nevoie pentru aceste vaci.

„Mulți îmi spun că și-ar dori vaci ca acelea pe care le am acum în fermă, dar nu au de unde să le ia. Este o dramă a fermierului român. Mai este un lucru care trebuie spus și de care trebuie să țină cont toți proprietarii de animale. Vechile idei, cum că duci vaca pe pășune, o lași acolo toată ziua să pască, după care o mulgi și aștepți să primești lapte de calitate, nu mai merg în ziua de astăzi.

Pentru un lapte conform, ceea ce solicită fabricile de lapte, ai nevoie de tehnologii de tot felul în ferme. Noi, spre exemplu, livrăm tot laptele la fabrica Ilvas, de la Vaslui, cu care lucrăm destul de bine, suntem mulțumiți. Livrăm cam 6 tone de lapte, la două zile.

Dar, atenție!, o vacă de la care obții 30-40 de litri de lapte pe zi are nevoie de o atenție specială, trebuie medicație făcută la timp, anumite rețete de furajare, nu poate da producții mari numai cu ceea ce găsește pe pășune. Sunt cheltuieli, să știți, de multe ori chiar substanțiale. Folosim premixuri foarte bune, de calitate, în combinație cu furaje naturale, pregătite din timp”,

explică omul de afaceri din Murgeni.

Pentru a asigura hrana animalelor, Eduard Cazacu lucrează și 700 de hectare de teren, în jurul Murgeniului. Ferma acestuia este compusă atât din culturi agricole, cât și din suprafețe cu lucernă sau fânețe care, toate, asigur necesarul de hrană pentru cele 300 de vaci Holstein Friză.

„Din păcate, sunt nevoit să constat că vom avea o cultură slabă la grâu și la orz, cu mult sub jumătate din recolta anului 2019. Problema este că voi avea nevoie de furaje, în acest an, iar eu nu am luat mare lucru de pe terenurile cu lucernă. Mă tem că nu voi avea nici destul porumb de siloz”, spune omul de afaceri.

Specialiștii susțin că alimentația influențează producția de carne prin nivelul și tipul de hrănire, calitatea furajelor, forma și modul de administrare a lor. Nivelul energo-proteic și mineralo-vitaminic trebuie să satisfacă cerințele funcțiilor vitale și să permită obținerea unui spor maxim de creștere. Tipul de hrănire este strâns corelat cu evoluția morfo-fiziologică a tubului digestiv și poate fi: lactat, concentrat și voluminos. De asemenea, furajele bogate în energie și cu conținut redus de celuloză stimulează viteza de creștere, iar administrarea lor se poate face de 2-3 ori pe zi sau la discreție.