Peste 5,3 km de drum european în Ivănești, Viacons Rutier Huși a mai terminat o lucrare de nota 10

0
447

Pentru comuna Ivănești, localitate cu 17 sate componente, fiecare proiect pe fonduri europene sau guvernamentale este mană cerească. Și, din fericire pentru oamenii de aici, primarul Vasile Novac, ajutat de tinerii colegi din primărie, știu cum să aducă proiecte, să le scrie și fac tot posibilul să le câștige.Ieri, pentru oamenii din comuna Ivănești s-a scris o pagină de istorie. Săteni din Bleșca, Buscata sau Ursoaia care, cu 20 de ani în urmă, abia visau la un drum pietruit au de acum un drum realizat la standarde europene. Un drum impecabil, cu șanțuri betonate, podețe, căi de acces spre gospodării, totul la superlative.

Meritul este al constructorilor de la Viacons Rutier Huși, conduși de inginerul Ioan Ciomaga, cel care a verificat și condus personal lucrările de la Ivănești, convins că totul trebuie să iasă perfect. Ieri, cu emoția fiecărui moment din acesta, conducerea Viacons Rutier, alături de primarul Novac și de conducerea Consiliului Județean, au tăiat panglica la această lucrare de referință pentru Ivănești.

1,4 milioane de euro, din care 400.000 de euro cofinanțare de la bugetul local. Atât a costat proiectul finalizat și recepționat ieri, un proiect prin care sute de locuitori din mai multe sate au de acum asfalt prin fața porții. Locuitorii din Buscata, Ursoaia și Bleșca nu vor mai trebui să circule prin noroaie, pentru că o panglică de asfalt de 2,3 km leagă cele trei localități de drumul național Vaslui-Bacău. Alte câteva sute de gospodării din Ivănești au și ele drumuri asfaltate, pe o lungime de 2,2 km. Nu în ultimul rând, și cei din Valea Mare au de acum asfalt pe ulițe, în sat fiind turnat asfalt pe 800 de metri.

În total, 5,3 km de drumuri comunale perfect modernizate. “Am fost una din cele 5 comune din județul Vaslui, cărora li s-au aprobat finanțări europene, pe măsura 7.2. Celelalte proiecte au fost de 1 milion de euro, însă la noi valoarea a crescut la 1,4 milioane de euro.

De ce am ajuns la această sumă uriașă pentru bugetul comunei Ivănești? Pentru că am prins în proiect și asfaltarea pe 1 km, bani de la bugetul local, până la biserica de la Balica, monument istoric”, explică primarul Vasile Novac.

Iată ce spune primarul Ivăneștiului despre accesarea de fonduri europene:
“Toată lumea spune că de ce nu atragem mai multe fonduri europene. Să-mi spună ce fonduri s-au dat pe infrastructură, în ultimii trei ani, în afara proiectelor transfrontaliere! Acesta este adevărul. Noi am început acest proiect acum trei ani, am primit finanțare pentru el, dar de atunci nu s-a mai lansat nicio măsură”, explică Vasile Novac.

Trei ani de drumuri nesfârșite, de sume uriașe cheltuite pe avize de tot felul, dar, iată, a venit și timpul în care comuna Ivănești culege roadele.

Să mai spunem că acest proiect nu ar fi ajuns la final, dacă nu ar fi intervenit financiar și Consiliul Județean, care a alocat o sumă substanțială comunei Ivănești, pentru a închide proiectul. “Este un moment istoric pentru noi, un moment de sărbătoare, pentru că închidem un proiect care va schimba viața a mii de locuitori. Ori, asta ne bucură foarte mult. Nu aș fi putut realiza aceste proiecte, dacă nu aveam o echipă foarte bună în primărie, oameni muncitori, cărora vreau acum să le mulțumesc”, a explicat primarul Novac.

Poate părea ceva de necrezut, însă este adevărul: comuna Ivănești derulează acum în jur de 24-25 de proiecte, foarte multe cu fonduri guvernamentale, prin PNDL sau Compania Națională de Investiții, în timp ce patru s-au încheiat de curând. La finele anului trecut, toate proiectele câștigate de primarul Novac au însumat 80 de milioane de lei, în jur de 16 milioane de euro. O cifră uluitoare, pentru o comună cu 5.000 de suflete și 17 sate răsfirate pe toate dealurile. Un proiect s-a încheiat, cel de ieri, altele vin la rând.

Vorbim de noi asfaltări pe încă 4,9 km de ulițe, un alt proiect de anvergură, care va lega mănăstirea “Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” de drumul național Vaslui-Bacău, pe o 3,5 km, licitație de asfaltare câștigată deja de Viacons Rutier, dotarea Serviciului Local de pompieri, construcția sau reabilitarea a încă 6 școli, două proiecte cu poduri și podețe, plus multe altele.

Se poate spune că Ivăneștiul se transformă, iar meritul este al locuitorilor de aici, care au avut încredere în primarul lor și l-au votat de fiecare dată, într-un număr foarte mare.

Ing. Ioan Ciomaga, director general Viacons Rutier: “Am un mesaj pentru guvernanți, PNDL-urile trebuie să continue!”

La momentul tăierii panglicii inaugurale, managerul general al Viacons Rutier a mărturisit, cu emoție în glas, că firma pe care o conduce s-a implicat în modernizarea satului vasluian, iar rezultatele sunt vizibile în tot județul. “Au fost trei licitații pe SICAP, iar la a treia licitație dl.primar Novac a insistat să ne înscriem și noi. Cred că a fost o alegere bună, pentru că văd câtă emoție este pe chipul oamenilor, când văd șanțuri betonate, podețe noi, asfalt de cea mai bună calitate. Ne-am înscris la licitație, am câștigat, am lucrat și am terminat lucrarea, de o calitate aparte.

Cu astfel de investiții în infrastructură, viața la țară devine tot mai activă, pornind de la primar și până la omul simplu, pentru că sunt căi de comunicații moderne, cu legături în drumurile naționale, și fiecare poate ajunge mai repede unde dorește.

Aș ridica și o altă problemă, sper să fiu auzit de guvernanți: aceste PNDL-uri trebuie să continue, Guvernul trebuie să fie alături de nevoile oamenilor din mediul rural. LăsațI PNDL-urile să se existe în continuare, pentru că, doar astfel, reducem decalajele între sat și oraș“, a spus ing. Ciomaga.

Emoționat, primarul Vasile Novac a mulțumit constructorului pentru modul în care s-a mobilizat. “Am văzut la Viacons Rutier calitate, am văzut dăruire, am văzut dorința de a lăsa în urmă lucrări de calitate. Pentru toate aceste lucruri minunate, le mulțumesc constructorilor aceștia minunați”, a spus primarul Novac.

Prezent la momentul de final, președintele Consiliului Județean, Dumitru Buzatu, i-a felicitat pe cei implicați. “Vorbim de modernizarea satului vasluian, iar ceea ce s-a făcut și se face în continuare la Ivănești demonstrează acest lucru cu prisosință. Acesta trebuie să fie imboldul pentru toți primarii din județul Vaslui, modernizarea satelor, un program început de Liviu Dragnea, PNDL, și continuat în timpul governării PSD, ale cărui efecte se văd acum, prin drumuri și școli modern, alimentări cu apă, poduri și podețe.

Fără îndoială, mă alătur celor care spun că PNDL-urile trebuie să continue, pentru că doar așa vom dezvolta satele românești”, a explicat Buzatu.

[smartslider3 slider=”3″]