Plecați din Vaslui, în vacanță în Grecia, și aveți mașină de București? Aveți șanse să fiți testați la vama elenă!

0
393
Advertisement

MARI PROBLEME… Românii care au intrat cu mașina în Grecia au trecut mai ușor granița duminică dimineață, după cozile la care au așteptat și peste cinci ore în ultimele zile. După ce, joi, autoritățile elene au luat decizia de a închide majoritatea punctelor de trecere a frontierei a dus la cozi și de 15 kilometri la vama Kulata-Promachonas (singura rămasă deschisă la granița cu Bulgaria), de vineri situația s-a mai remediat, iar accesul se putea face și în mai puțin de o oră.

La unica vamă terestră deschisă dinspre Bulgaria spre România, aflată pe traseul românilor, testarea acestora a fost considerabilă, mai ales pentru cei cu numere de înmatriculare de București sau Suceava și Prahova sau Argeș – zonele cu cei mai mulți bolnavi de Covid 19.

De asemenea, joi s-a mai permis intrarea în Grecia și prin punctul de frontieră Makaza-Komotini, dar autoritățile îndeamnă la folosirea doar intrarea prin Kulata.

În condiţiile în care Grecia își închide trecerea de frontieră cu Macedonia de Nord, punctul de frontieră de la Promachonas este singurul pe unde pot trece în Grecia turiștii din Serbia, Macedonia de Nord, Bulgaria și România.

Situația a fost îngreunată și de testarea aleatorie a celor care intră în Grecia pentru infecția cu Covid-19. Elenii au implementat de la 1 iulie un protocol prin care cer turiștilor străini să completeze un formular cu date despre unde te deplasezi, adresa de cazare și dacă ai călătorit în ultimele 14 zile în străinătate. El este verificat în vamă, iar apoi se decide testarea aleatorie.

„Folosim testarea selectivă, algoritmul are nevoie de mai multe date ca punct de plecare pentru a calcula cu mai multă acuratețe cine va fi testat și cine nu. Am adunat aceste informații în zilele precedente de la alți turiști care au avut posibilitatea să vină cu avionul în Grecia”,

a precizat ministrul grec al Turismului, Haris Theoharis.

El a dat asigurări că testarea nu se face discriminatoriu, ci doar prin baza datelor epidemiologice.

Problema care a intervenit a fost statutul României, care a devenit țară de zonă galbenă, cu a treia cea mai mare rată de infectări din Europa în ultimele două săptămâni. Astfel, toți pasagerii unor avioane care au aterizat la Atena și Heraklion (Creta) au fost testați și au fost nevoiți să aștepte rezultatul la hotel. Toate testele au fost negative.

Print Friendly, PDF & Email