Poliția și Jandarmeria cu ochii pe plimbăreți în week-end!

0
206

Deși parlamentarii au spus că vor fi trei zile fără restricții, până luni, când intră în vigoare legea privind starea de alertă, președintele Iohannis îI avertizează pe toți cei care vor să iasă la grătare sau să se bucure de excursii: “Nu vă lăsăm, vor fi trei zile de restricții”.
Mulți vasluieni, care și-au propus să dea o fugă în Bucovina sau să plece în orașe în care nu au fost pe timpul stării de urgență, vor fi amendați și vor suporta alte consecințe, cel mai probabil, după discursul președintelui.

Președintele Klaus Iohannis a avertizat joi că încercarea stării de urgență nu echivalează cu finalul epidemiei. Șeful statului a spus că românii sunt eroii acestui efort național care a dus la limitarea răspândirii noului coronavirus, însă dacă situația se va înrăutăți și datele vor arăta un număr galopant de infectări, starea de urgență ar putea fi decretată din nou.

Este ultima zi în care România se mai află în stare de urgență. Suntem la finalul a două luni în care ați respectat regulile. Ați stat în casă, v-ați schimbat întreaga viață.

Sunteți eroii acestui efort național.

Împreună am salvat vieți. Așa arată o națiune unită și puternică.

Lupta cu acest virus nemilos este departe a se fi încheiat. România a acționat rapid. Era obligatorie instituirea unor măsuri excepționale.

Fără aceste măsuri, unele foarte dure, carantinare, închiderea școlilor, numărul victimelor ar fi fost mult mai mare.

Numărul de cazuri vindecate este mai mare decât al celor active. Pe toată durata stării de urgență nu s-au înregistrat depășiri de capacitate în sectorul de tratament intensiv.

La începutul stării de urgență, capacitatea de testare a fost de 704 teste pe zi. Am ajuns la 10.700 de testări pe zi.

277.804 teste au fost efectuate în România.

Vreau să mulțumesc medicilor pentru eforturile din această perioadă.

România, din păcate, a fost prea puțin pregătită să facă față unei astfel de crize. A fost nevoie ca într-un timp scurt să achiziționăm tot ceea ce a fost nevoie.

Situația fără precedent ne-a pus în față o oglindă. Nu este prima oară când spun că cea mai importantă reformă de care România are nevoie este reconstrucția statului. Este nevoie să începem resetarea.

Sănătate, educația, administrația, sistemele căpușate trebuie să fie prioritățile noastre.

În acestă perioadă ne-am confunrtat și cu o legislație inexistentă. A trebuie să ne descurcăm pe baza a două-trei acte normative adoptate în urmă cu 20 de ani.

Am văzut zilele trecute cum unii politicieni erau să facă inoperabilă legea privind starea de alertă.

În ultimele săptămâni s-au văzut deficiențele statului, dar această perioadă ne-a arătat că cele mai grele provocări pot fi depășite dacă Executivul lucrează ca o echipă.

De mâine intrăm într-o nouă etapă. Încercarea stării de urgență nu echivalează cu finalul epidemiei.

Din punct de vedere medical, avem semnale pozitive. Pericolul reprezentat de acest virus este departe a de fi trecut.

În continuare sunt necesare măsuri pentru revenire la o viață apropiată de normalitate.

Comitetul Național va declara astăzi starea de alertă.

Unii politicieni care se dovedesc iresponsabili alimentează ideea de vid legislativ.

Nu vor urma trei zile fără restricții.

Avem un cadru legal în vigoare și în baza lui vor fi luate deciziile care în următoarele trei zile să păstrăm toate regulile necesare pentru ca viața cetățenilor să nu fie pusă în pericol.

Intrarea în starea de alertă aduce riscuri noi pentru cei care își vor relua activitatea.

Fără responsabilitatea fiecăruia dintre noi, lucrurile pot degenera.

Dacă situația se va înrăutăți și datele vor arăta un număr galopant de infectări, atunci nu voi ezita să declar din nou stare de urgență.

Să nu compromitem ce am realizat cu mari sacrificii.

COVID-19 este o boală greu de combătut.

Păstrând distanțarea socailă și purtând mască, ne protejăm pe noi înșine și pe cei din jur.