POZA Vasluianul.ro: Nu e coadă la lapte sau la butelii, îngrămădeală la Spitalul Județean!

0
257


MESAJ CĂTRE GUVERNANȚI… Mai țineți minte – cei trecuți de 50 de ani! – de celebrele cozi din timpul comunismului, când mii de vasluieni stăteau zile și nopți la lapte sau la butelii sau la alte produse alimentare? Cam aceeași impresie am trăit, ieri dimineață, când am văzut o fotografie făcută de o doamnă din Negrești, la poarta principală de la Spitalul Județean de Urgență.În timp ce în spitalul de la Bârlad pacienții Covid se pot număra pe degete, la Vaslui, sute de persoane asaltează Spitalul Județean, având diverse probleme de sănătate.

Pentru a explica poza de mai sus, iată ce a scris cititoarea noastră de la Negrești, legat de situația de la intrarea SJU:

„Ora 7:44, intrarea la Spitalul Județean Vaslui, peste 30 de pacienți așteptând… O doamnă trebuie să ajungă la chimioterapie, un domn de circa 70 de ani, bolnav de inimă… O doamnă suferindă, șchiopătând, se sprijină de perete; a plecat de la ora 5 de acasă, ca să ajungă la timp la consultație. Cineva spune: „nu e corect sa ne țineți aici!”. O voce obedientă răspunde: „Asta e! Ce e corect în țara asta?”.

O adolescentă așteaptă să intre pentru operație… O remarcă pesimistă se aude de undeva: cine e pentru morgă, poate intra! Cât poate îndura o nație? Acum suntem peste 40… Așteptând șansa la viață”.

Scandalul spitalelor Covid, pustii în această perioadă, i-a făcut pe parlamentari să ceară măsuri urgente.

„Spitalele trebuie redeschise urgent în condiții de siguranță pentru pacienții cronici! Școlile trebuie să fie pregătite pentru reluarea cursurilor în toamnă! Trebuie asigurați bani pentru copiii și bătrânii din centrele sociale, pentru persoanele cu handicap sau pentru hrana și cazarea celor aflați în izolare.

Acestea sunt problemele reale ale tuturor orașelor din România. Realitatea, indiferent cât de mult încearcă Guvernul să o cosmetizeze este una singură: autoritățile locale din întreaga țară au fost lăsate să se descurce singure în gestionarea epidemiei COVID-19. Au cheltuit peste 800 de milioane de lei în criza sanitară, în timp ce Guvernul a alocat doar… 20 de milioane!

Parlamentul nu poate permite ca administrațiile locale să intre în faliment! Parlamentul trebuie să fie un partener de dialog pentru autoritățile locale, indiferent de culoarea politică! În final, singurul lucru care contează sunt cetățenii!

Acesta a fost mesajul ferm pe care l-am transmis primarilor de municipii, din tot spectrul politic, cu care m-am întâlnit la Parlament. Vom asigura în Parlament banii necesari pentru ca autoritățile locale să funcționeze în continuare în interesul cetățeanului”,

a anunțat președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.