Preot cu har, duhovnic, păstor de suflete! Să-i urăm ”La Mulți Ani” părintelui protosinghel Meletie, de la Mănăstirea Moreni!

0
1574

Cu 30 și ceva de ani în urmă, tânărul călugăr Meletie Mercaș ajungea pe meleagurile Costeștiului, la Moreni, acolo unde Dumnezeu îi hărăzise un scop nobil. Episcopul vicar din acel moment, de la Episcopia Romanului și Hușilor, regretatul PS Ioachim, i-a îndemnat pașii tânărului absolvent de facultate de teologie către mica bisericuță de lemn de la Moreni, acolo unde slujitorul Domnului, Meletie Mercaș,. avea să zidească o falnică mănăstire.Anii au trecut, iar părintele protosinghel Meletie Mercaș a trudit din greu pentru a zidi acest iubit lăcaș de rugăciuni, în care și-au găsit alinarea mii și mii de români. Pe 4 noiembrie 2021, în viața păstorului de suflete a fost o mare bucurie. Părintele Meletie Mercaș a împlinit 60 de ani, iubit și respectat de credincioșii din toată România. Nu a sărbătorit singur cele șase decenii de viață, închinate credinței în Dumnezeu. I-au fost alături maicile de la mănăstire, Au venit delegații din toată țara: de la Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, de la Arhiepiscopia Tomisului – părintele Meletie a absolvit Facultatea de Teologie Ovidius, de la Constanța – de la Episcopia Hușilor, cu binecuvântarea PreaSfințitului Părinte Meletie, o delegație condusă de consilierul administrativ, preotulEduard Irimia.

Preotul protosinghel Meletie Mercaș, la împlinirea a 60 de ani de viață

Un moment special a fost marcat de prezența unei delegații de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, condusă de părintele consilier Petru Damian, cel care a transmis mesajul de bucurie și sănătate din partea directorului general, Dragoș Cazacu, a directorului general adjunct, Roxana Hriscu, și a directorului economic, Ioan Buruiană.

Preotul Petru Damian alături de bunul său prieten, părintele protosinghel Meletie Mercaș

”Mă leagă o relație specială de părintele Meletie, am absolvit amândoi facultatea de la Constanța și am păstrat relații de respect și prietenie. Ne-am bucurat să fim aici, ca reprezentanți ai Direcției, în această zi specială din viața părintelui protosinghel, pentru că sfinția sa ne-a primit de multe ori cu delegații de copii din centrele de plasament, a fost mereu alături de DGASPC. Etse un preot harnic, vrednic”, a spus părintele Damian.

De altfel, familia Mercaș a primit o dublă sarcină din partea lui Dumnezeu. Părintele Meletie Mercaș a ridicat de la zero frumoasa mănăstire de la Moreni, în timp ce fratele sfinției sale, Filip Mercaș, a ctitorit uluitoarea mănăstire de la Mălinești, Gârceni. Cel de Sus a călăuzit pașii celor doi frați, deveniți acum simboluri ale ortodoxiei din Moldova.

Mănăstirea de la Moreni, un colț de Rai în inima județului Vaslui

Ar mai fi un lucru de remarcat. În cei 30 de ani, în care la Moreni s-a zidit una dintre cele mai frumoase mănăstiri din județul Vaslui, părintele protosinghel a primit constant ajutor din partea Consiliului Județean, instituția care a dorit ca ca mănăstirea să devină un punct de atracție pentru cei care ne vizitează județul. Așa se face că, acum, toate drumurile către mănăstire, de la Costești sau Deleni, sunt asfaltate, astfel că accesul se poate face indiferent de vreme.

Ne rugăm ca bunul Dumnezeu să-i dea ani lungi de viață părintelui Meletie și fie ca lucrarea acestui preot cu har să rămână peste veacuri ca punct de reper în Ortodoxia Română.

La Mulți Ani, Preacucernice Părinte!